„Ne dirajte nam stare kućne brojeve!“

„Ne dirajte nam stare kućne brojeve!“

Gradske vlasti žele zamijeniti pločice za označavanje imena ulica, trgova i brojeva zgrada s novima, unificiranima / Facebookovci  smatraju kako je vrijeme za reakciju građana jer će se uklanjanjem i devastacijom tradicijskih stoljetnih kućnih brojeva napravljenih po uzoru na Beč napraviti nepopravljiva šteta na gradskim kulturnim dobrima i narušiti identitet gradskog centra

Nakon što je ovih dana u Gradskom poglavarstvu predstavljen novi sustav označavanja ulica i trgova u gradu Zagrebu na Facebooku je pokrenuta inicijativa za očuvanje starih kućnih brojeva u centru grada u ime javnog interesa očuvanja kulturne baštine Grada Zagreba (link: http://www.facebook.com/groups/311702662259474/). Naime, gradske vlasti žele zamijeniti pločice za označavanje imena ulica, trgova i brojeva zgrada s novima, unificiranima. Zamjena pločica s imenima trgova i ulica trajat će četiri do pet godina, a gradonačelnik Milan Bandić kaže da će se time riješiti „nered“ koji već 40-ak godina vlada u označavanju gradskih ulica i trgova te će Zagreb na tom području biti uređen na europski način. Do kraja godine bit će raspisan javni natječaj za izradbu pločica i obavljeni potrebni dogovori s Gradskim stambeno komunalnim gospodarstvom (GSKG) koje održava većinu zgrada u Zagrebu te ostalima nadležnima za ovaj posao. Novac za provedbu projekta bit će predviđen u proračunu za iduću godinu, ali gradonačelnik nije želio otkriti o kojem se iznosu radi.

Facebookovci navode kako ne dovode u pitanje ni struku niti dizajn, niti, kako kažu, opravdanu inicijativu gradskih vlasti da uvede red i unifikaciju. No žele da se sačuvaju stari stoljetni kućni brojevi u centru grada kao dio povijesne baštine (i šire, stara Trešnjevka, Trnje, itd. ), tj. da se ne uklanjaju, odnosno da se, u krajnjoj liniji, pored njih paralelno postave nove pločice ili da se komunalnom uredbom propiše obnova starih, datiranih prije 1945. godine pločica od strane suvlasnika.

Predstavnik FB grupe navodi kako je vrijeme je za reakciju građana na najnoviju ideju gradski vlasti da uklanjanjem i devastacijom tradicijskih stoljetnih kućnih brojeva napravljenih po uzoru na Beč, a kojima se Zagreb može ponositi i koji se nalaze na mnogim zgradama u centru Zagreba sagrađenim do 1945.god., instaliraju nove pločice s brojevima. Time bi se, ocjenjuje, napravila nepopravljiva šteta na gradskim kulturnim dobrima i narušio identitet starog gradskog centra. Facebookovci smatraju kako je jedino razumno, civilizacijsko rješenje je obnova  starih kućnih brojeva, odnosno instaliranje novih tamo gdje su već godinama uklonjeni te mole Zagrepčane da ih podrže u akciji.

Inače, nove  su pločice dizajnirali su Nikla Đurek i Damir Bralić, koji su naglasili da im je inspiracija za dizajn bili u starim secesijskim potpisima arhitekata zgrada u središtu grada te da su tako stvorili novi oblik slova i pismo koje su prozvali “ilica”. Zadržana je tradicionalna plava boja Zagreba, a novina na novim pločicama je da će pored imena ulice biti i mala pločica ili natpis s informacijama o osobi čije ime ulica nosi. Na Gornjem gradu zadržat će se dosadašnji oblik pločica, koji potječe još iz Austro-Ugarske, samo će natpisi s informacijama o imenu ulice biti bijele boje. Novina je da će neka imena prometnica imati oblik sličan prometnoj signalizaciji te će postati i dio prometne signalizacije, istaknu li su Bralić i Đurek. (B. J.)

 

 

 

 

 

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni