“Ne dajte Bandiću još jedan proračun!”

“Ne dajte Bandiću još jedan proračun!”

Aktivisti i aktivistkinje Prava na grad i Zelene akcije održali su danas prosvjednu akciju ispred Gradske skupštine na kojoj su od gradskih zastupnika zatražili da glasaju protiv donošenja proračuna za 2017.

Ukazuju da je zagrebački gradonačelnik u posljednjih 16 godina vladavine potrošio »više od 150 milijardi kuna« iz džepa Zagrepčana dok pritom nije riješio glavni infrastrukturni problem Zagreba: gospodarenje otpadom.

Prema riječima Teodora Celakoskog iz Prava na grad i Željkr Leljak Gracin iz Zelene akcije Grad Zagreb na odlagalište Jakuševac godišnje baci oko 155 milijuna kuna. Tvrde da bi se toliko novca moglo zaraditi kada bi Grad osigurao odvojeno prikupljanje različitih vrsta otpada koje se ondje odlažu te ih prodavao na tržištu sekundarnih sirovina. »Zbog neadekvatnog sustava odvojenog prikupljanja otpada Europska komisija je u svom izvještaju iz 2015. Zagreb smjestila na posljednje mjesto od 28 glavnih gradova EU u odvajanju i recikliranju otpada«, podsjećaju.

Osvrnuli su se i na nedavno smanjenje broja odvoza miješanog otpada bez unaprjeđenja sustava odvajanja i režimom naplate koji opet nije osigurao da se naplata vrši prema količini stvarno proizvedenog otpada, zbog čega je, kako kažu, Zagrepčanima smeće došlo do grla.

»Odnos gradske vlasti prema otpadu kao smeću, a ne kao vrijednom resursu jedan je od glavnih simptoma opće rasipnosti i bahatosti u upravljanju našom imovinom i resursima. Prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2017. je samo još jedan u nizu poteza kojima gradonačelnik Bandić kupuje političku podršku uoči izbora zanemarujući ulaganje u razvoj glavne gradske infrastrukture«, kažu aktivisti koji prizivaju da mu se »ne da još jedan proračun«. (zg-m)