Ne budi internetski nasilnik!

Ne budi internetski nasilnik!

Već su pokretane razne inicijative za uklanjanje grupa koje vrijeđaju dostojanstvo pojedinaca, šire govor mržnje te su najizraženiji primjeri cyber nasilja. Pa ipak, mnogi i dalje nisu svjesni dubokih posljedica koje takve objave mogu ostaviti na žrtvama nasilja, a grupe mržnje i dalje preplavljuju najpoznatiju društvenu mrežu

U prostorima Savjetovališta Luka Ritz (Fabkovićeva 1/3) u srijedu, u 17 sati u sklopu kampanje “Klikni za nenasilje” bit će prikazan spot “Budi cybercool”. Riječ je o spotu koji su u potpunosti osmislili i realizirali mladi vršnjaci aktivisti da bi upozorili na problem međuvršnjačkog nasilja na internetu.

Iza projekta stoji udruga Ambidekster klub, čiji je osnovni cilj doprinositi zaštiti ljudskih prava, socijalnom uključivanju i podizanju kvalitete života pojedinaca i skupina, posebice skupina djece i mladih izloženih riziku od socijalnog isključivanja. Projekt je usmjeren ka prevenciji i suzbijanju nasilja među mladima, posebice nasilja na internetu, kao i drugih međusobno povezanih disfunkcionalnih ponašanja u mladih. Financiran je od strane Ministarstva socijalne politike i mladih, a aktivnosti su usklađene sa kampanjom Vijeća Europe “No hatespeechmovement”.

U njegovom fokusu se nalaze i dobro poznate grupe mržnje na Facebooku. Riječ je o stranicama koje objavljuju fotografije mladih djevojaka, često maloljetnica uz različite ponižavajuće komentare. Dosad su već pokretane razne inicijative za uklanjanje takvih grupa koje vrijeđaju dostojanstvo pojedinaca, šire govor mržnje te su najizraženiji primjeri cyber nasilja. Pa ipak, mnogi i dalje nisu svjesni dubokih posljedica koje takve objave mogu ostaviti na žrtvama nasilja, a grupe mržnje i dalje preplavljuju najpoznatiju društvenu mrežu.

U projekt su ključeni mladi ljudi, dok se aktivnosti odvijaju po principu međuvršnjačke pomoći. Mladi edukatori podučavaju svoje vršnjake o problemima međuvršnjačkog nasilja, posebice nasilja na internetu te zajednički dolaze do ideja i potencijalnih načina prevencije nasilja među mladima. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni