Nautički turizam raste unatoč recesiji

Nautički turizam raste unatoč recesiji

Prošle godine k nama je uplovilo 60.000 brodova što je tri posto više nego godinu prije, a posjetilo nas je oko 322.000 nautičara, što je pet posto više nego prije

Na ovogodišnjem, 14. Croatia boat showu (CBS) izlagalo je 150 uglavnom inozemnih plovila u moru. Prigodu da besplatno izlože po jedan brod dobila su mala domaća brodogradilišta. Iako se prema riječima Vicenca Blagaića, direktora tvrtke Profectus koja organizira ovaj sajam, prije mjesec dana ozbiljno razmišljalo da se on odgodi – to se nije dogodilo.

“Croatia boat show je ove godine dvostruko veći nego prošle, i to je veliki uspjeh. Uspjeli smo se prilagoditi krizi i nismo dozvolili da se prekine kontinuitet najvećeg regionalnog nautičkog sajma u ovom trenutku, a donedavno i jednog od 10 najvećih u svijetu. Mnogi proizvođači brodova i opreme koji su bili naši stalni izlagači u ovoj su krizi prestali postojati. Ovaj sajam se razlikuje od ostalih regionalnih sajmova upravo zbog toga što je to jedini nautički sajam u regiji na kojem se pojavljuju svi renomirani svjetski brendovi. Na sajmu izlažu Princess, Feretti, Pershing, Fairline, Sunseeker, Sea Ray, Beneteau, Jeaneau, Hanse, a od ove godine izloženi su i katamarani Sunreef i Lagoon”, istaknuo je Vicenco Blagaić.

Blagaić se, kaže, nada da odgovorni ubuduće neće donositi nerazumne odluke koje su unazadile nautički sektor, misleći u prvom redu na uvođenje trošarina prije nekoliko godina.

Sunseeker vrijedan četiri milijuna eura

Prema riječima Perice Šolića, pomoćnika ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, nautički turizam unatoč recesiji raste.

“Prošle godine k nama je uplovilo 60.000 brodova što je tri posto više nego godinu prije, a posjetilo nas je oko 322.000 nautičara, što je pet posto više nego prije. Nacionalni sustav marina ACI poslovao je s dobiti od 24,7 milijuna kuna u prošloj godini. U ovom trenutku u Hrvatskoj je registrirano 1885 stranih jahti. Radimo na pojednostavljivanju administrativnog sustava. Pripremamo izmjene zakona koje će omogućiti lakše izdavanje koncesija na pomorskom dobru, kao i zaštitu pomorskog dobra”, istaknuo je Šolić.

Novost ovogodišnjeg sajma je Nauticus Show, gastro show na kojem su se predstavili vinari i nautički restorani, te Auto show. Najvredniji izložena jahta je Sunseekerov predator 84 – Aleksander, čija je vrijednost nešto iznad četiri miljuna eura. (Privredni vjesnik)

 

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni