Natjecanje školskih prometnih jedinica u Travnom

Natjecanje školskih prometnih jedinica u Travnom

Cilj natjecanja je pružiti mogućnost javnog prikazivanja djelovanja osnovnoškolaca, kako bi se mogli uspoređivati u usvojenom znanju i postupanju s drugim vršnjacima te potaknuli i druge osnovne škole na osnivanje ŠPJ i usvajanje prometne kulture

U Osnovnoj školi Gustava Krkleca u Travnom danas se održava XXII. natjecanje školskih prometnih jedinica. Natjecanje koje je otvorila zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević započelo je uz mimohod 35 ekipa iz 26 škola Zagreba i Zagrebačke županije te glazbeni i plesni program osnovnoškolaca.

Pavičić Vukičević je natjecateljima poručila da su ambasadori prometne kulture te je naglasila važnost ovakvih natjecanja kroz koja djeca i mladi mogu usvojiti svoja prva znanja o sigurnosti u prometu i sigurnom bicikliranju.

»Danas nije važno tko će pobijediti, važno je da ideju prometne kulture i ideju sigurnosti u prometu promičete i dalje«, kazala je zamjenica gradonačelnika koja se posebno zahvalila Policijskoj upravi Zagrebačkoj i HAK-u što svih ovih godina zajedno s Gradom u osnovnim školama podižu razinu svijesti o važnosti sigurnog prometovanja.

Cilj natjecanja je pružiti mogućnost javnog prikazivanja djelovanja osnovnoškolaca, kako bi se mogli uspoređivati u usvojenom znanju i postupanju s drugim vršnjacima te potaknuli i druge osnovne škole na osnivanje ŠPJ i usvajanje prometne kulture.

Natjecanje se sastoji iz dva dijela i to pismenog dijela na kojem se provjerava poznavanje prometnih propisa i prometnih znakova, dok se praktični dio odvija na biciklističkom poligonu gdje se boduje je li vožnja bicikla u skladu s prometnim propisima.

Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa 2011.-2020. kojeg je prihvatila Vlada RH, kao jedna od strateških aktivnosti određeno je obrazovanje predškolske i školske djece, a isto je planirano i Planom godišnjeg preventivnog djelovanja Službe za sigurnost cestovnog prometa PUZ-a te se provodi u različitim akcijama.

Člankom 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđeno je, između ostalog, »da na području ili u neposrednoj blizini osnovnih škola, osiguranje prijelaza djece preko kolnika ili obilježenog pješačkog prijelaza mogu obavljati i pripadnici školskih prometnih jedinica«.

Stoga su na prijedlog Policijske uprave zagrebačke u Zagrebu, Zaprešiću, Jastrebarskom, Ivanić- Gradu i Samoboru ustrojene spomenute jedinice, a Služba za sigurnost cestovnog prometa PUZ-a je njihove pripadnike osposobila za rad te ih uz njihove učitelje nadzire i usmjerava.

Na području PUZ-a u školskoj godini 2018./19. djeluje 25 školskih prometnih jedinica s preko 450 pripadnika, od kojih je 20 jedinica u Zagrebu, a preostalih 5 u Zagrebačkoj županiji. (zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni