Natječaj za povećanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća

Natječaj za povećanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća

U državnom proračunu iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 760 milijuna kuna za izgradnju proizvodnih kapaciteta, dok je iznos za ulaganje u tehnologiju 357 milijuna kuna

Ministarstvo poduzetništva i obrta najavilo je natječaj za prvi kvartal 2015. godine namijenjen malim i srednjim poduzetnicima, usmjeren na izvlačenje bespovratnih sredstva iz Europske unije u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020.

Natječaj je organiziran s dvije svrhe, za izgradnju proizvodnih kapaciteta i ulaganje u opremu i proizvodnu tehnologiju.

U državnom proračunu iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 760 milijuna kuna za izgradnju proizvodnih kapaciteta, dok je iznos za ulaganje u tehnologiju 357 milijuna kuna.

Unutar programa podrazumijevaju se planovi poput pripreme, krčenja ili razminiranja zemljišta, troškovi gradnje, rekonstrukcije ili modernizacije poslovnih prostorija, nabava novih strojeva, alata, mjernih uređaja, te troškovi komunalnih doprinosa. Osim toga, sredstva se mogu dobiti i za nematerijalnu imovinu, poput autorskih prava i patenata, te za savjetodavne usluge, usavršavanja, sudjelovanja na sajmovima i promidžbu.

Intenzitet za regionalnu potporu je 35 % za srednje poduzetnike i 45 % za mikro i male poduzetnike, dok za savjetodavne usluge i sudjelovanje na sajmovima ne mogu prelaziti 50 % prihvatljivih troškova. Potpore za usavršavanje mogu se dodijeliti srednjim poduzetnicima u okviru 60 % opravdanih troškova te malim i mikro poduzećima do 70 % troškova. (I. C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni