Nastupi Lada oduševili Poljake

Nastupi Lada oduševili Poljake

LADO je izvodio cjelovečernji program plesova, pjesama i skladbi iz cijele Hrvatske obuhvativši gotovo sve hrvatske regije

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO vratio se s kraće turneje po Poljskoj gdje je s poljskim folklornim Ansamblom pjesama i plesova Śląsk Stanisława Hadyne održao koncerte u Koszęcinu, Krakówu i Katowicama.

Prvi ovogodišnji koncert u Poljskoj LADO je održao 27. lipnja u off programu festivala “Śląsk Days”. LADO je nastupio s cjelovečernjim koncertom uz oduševljenje i pljesak publike već od prve minute Ladova izlaska na scenu. Osobito oduševljenje publike izazvala je skladba Zelinski muzikaši u izvedbi orkestra Lada te koreografija Bunjevačko momačko kolo.

Slijedeći koncert održan je 29. lipnja u dvorani kongresno-koncertnog centra u Krakowu koja u redovnom kapacitetu prima i do 2000 gledatelja. Prema riječima Pawela Wlodarczyka, počasnog konzula Republike Hrvatske u Poljskoj, zahtjevna krakovska publika reagirala je s brojnim pohvalama Ladovu programu i profesionalnoj izvedbi.

Posljednji zajednički nastup dvaju ansambala održan je u Katowicama 30. lipnja u prostoru gradskog kulturnog centra, a završio je stajaćim ovacijama publike. Nadvojvodstvo šleske pokrajine je između dvaju nastupa uručilo nagrade učenicima koji su pobijedili na kvizovima znanja o Hrvatskoj. 

LADO je izvodio cjelovečernji program plesova, pjesama i skladbi iz cijele Hrvatske obuhvativši gotovo sve hrvatske regije podjednako zastupivši zaštićenu kulturnu baštinu s popisa UNESCO-a i liste Ministarstva kulture RH. 

Prihod od ulaznica za potresom oštećene objekte u Zagrebu

Valja spomenuti kako su na inicijativu počasnog konzula Pawela Wlodarczyka koncerti u Krakówu i Katowicama bili humanitarnog karaktera, a prihod od prodaje ulaznica namijenjen je obnovi potresom oštećenih zgrada u gradu Zagrebu. 

Na koncertu u Krakowu puštena je i videosnimka novog zagrebačkog gradonačelnika g. Tomislava Tomaševića koji se zahvalio na organizacijskoj pomoći grada Krakowa i solidarnosti svih gledatelja koji su kupnjom ulaznice za Ladov koncert pomogli u prikupljanju sredstava za obnovu zgrada oštećenih potresom. Valja spomenuti i kako su Krakow i Zagreb gradovi prijatelji od 1975. godine što je istaknuto i prilikom uvodnih govora. 

Koncerti su bili održani u organizaciji Konzulata Republike Hrvatske u Krakówu u partnerstvu s gradovima Krakówom i Katowicama, šleskim vojvodstvom i u suradnji s ansamblom Śląsk te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Koliko su jake veze Poljske i Hrvatske upućuje i podatak kako je počasni konzul Wlodarczyki u Krakowu otvorio „Malu Hrvatsku. Radi se o prostranom parku posvećenom Hrvatskoj, s plažom i rekreacijskom zonom, Avenijom hrvatskih zvijezda, uglednika koji povezuju naše dvije zemlje, kao i niz sadržaja koji nude informacije o Hrvatskoj. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni