Nastavnici, uključite se u raspravu o Strategiji obrazovanja!

Forum za slobodu odgoja pozvao je sve učitelje i nastavnike u Hrvatskoj na aktivan doprinos raspravi o novoj Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije

U povodu Svjetskog dana, koji se obilježavao u subotu, 5. listopada, iz Foruma za slobodu odgoja (FSO) ukazali su kako je taj dan prilika za cijelo društvo da se podsjeti važnosti nastavničke profesije u društvu.

„U teškim vremenima poziv pred kojeg se postavlja najviše izazova je poziv učitelja. Vrijeme koje ne nudi viziju budućnosti i jasne korake prema cilju, vrijeme koje ne cijeni trud i rad već traži podobnost, vrijeme koje ne cijeni znanje i dugoročno ulaganje već instant postignuće i materijalno, koje ne promiče humanističke i moralne vrijednosti, zahtijeva od učitelja upravo suprotno – djeci i mladima pružiti viziju, pokazati da su trud, rad i znanje istinske ljudske vrijednosti“, navodi se u priopćenju Foruma.

U njemu se ukazuje da je Svjetski dan učitelja ujedno i prilika je da se svi nastavnici/ce pozovu na aktivan doprinos javnoj raspravi o prijedlogu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, koja definira mnoge prioritete koji se tiču obrazovnog sustava.

„Sad se pruža cijelom društvu prilika da iskažu koliko nam je obrazovanje bitno i da jasno pridonesu stvaranju vizije boljeg društva, krećući od nove Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Podsjećamo sve nastavnike i nastavnice da se u sklopu otvorene javne rasprave očituju o Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije te na taj način ukažu na moguće nedostatke i primjedbe na navedeni dokument, kao i preduvjete za njegovu provedbu“, poručuju iz FSO-a i dodaju: „škola ne smije biti preslika društva u kojem živimo već uzor i primjer bolje budućnosti za nove generacije“.

O udruzi Forum za slobodu odgoja

FSO je organizacija civilnog društva aktivna u Hrvatskoj od 1992. godine, registrirana 1998. g. prema Zakonu o udrugama. Temeljni cilj Foruma je implementacija obrazovnih standarda suvremenih demokratskih društva u hrvatski obrazovni sustav. Članovi Foruma su obrazovni stručnjaci, iskusni eksperti i akademici, profesori i učitelji, roditelji, studenti i učenici koji su zainteresirani za unapređenje i razvoj obrazovanja. U posljednjih 20 godina svog rada glavne aktivnosti uključuju kreiranje i provedbu edukacijskih programa za metodičku izobrazbu nastavnog osoblja, nenasilno rješavanje sukoba, zdravstveno obrazovanje, integralno građansko obrazovanje, stipendiranje učenika, te usavršavanje u metodici poučavanja. Forum za slobodu odgoja član je „European Forum for Freedom in Education“, mreže „Street Law“, „RWCT International Consortium“, „Network of Education Policy Centers“ te Koordinacije udruga za djecu. www.fso.hr FACEBOOK: Forum za slobodu odgoja TWITTER: www.twitter.com/fsohr. (zg-magazin)