Nastavljena dogradnja i adaptacija bolnice u Vrapču

Nastavljena dogradnja i adaptacija bolnice u Vrapču

(Foto: zagreb.hr)

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je obišao Kliniku za psihijatriju Vrapče gdje je nastavljena dogradnja i adaptacija objekta Odjela psihogerijatrije.

Radovi obuhvaćaju izgradnju novog istočnog krila Odjela, novu krovnu konstrukciju i pokrov te uređenje podrumskih prostora. Nakon dogradnje, Odjel psihogerijatrije će imati ukupno 62 kreveta i Dnevnu bolnicu.

»Ovom rekonstrukcijom i dogradnjom zgrade psihogerijatrije, stvorit će se bolji i kvalitetniji uvjeti za pacijente starije životne dobi koji pate od raznih vrsta demencija, a koji su u fazi pripreme za povratak svojoj kući, odnosno u domove umirovljenika«, rekao je Tomašević.

Istaknuo je, također, kako bi građevinski radovi trebali biti gotovi kroz osam mjeseci, a nakon toga slijedi opremanje. Gradonačelnik je napomenuo kako će, nakon pretrpljenih oštećenja u potresu, glavna zgrada, koja predstavlja i zaštićeno kulturno dobro, biti cjelovito obnovljena za što je odobreno 136 milijuna kuna. Dio iznosa bit će financiran iz Fonda solidarnosti, a preostali dio, u suradnji s Ministarstvom zdravstva, iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Ravnateljica Klinike Petrana Brečić je istaknula da će novi Odjel imati dvostruko više korisnog prostora od dosadašnjeg što je od posebne važnosti za osobe starije životne dobi s psihičkim poremećajima koje će biti zbrinute »uz najviše standarde«.

»Ova je jedina zgrada u sklopu Klinike koja nije bila rekonstruirana u svim godinama svoga postojanja, od davne 1882. godine«, rekla je ravnateljica.

Radovi na rekonstrukciji i dogradnji zgrade Odjela psihogerijatrije započeli su u veljači 2018. godine, no zbog stečaja izvođača krajem 2019. godine, radovi su obustavljeni i gradilište je konzervirano. Nakon odabira novog izvođača, sredinom veljače ove godine su radovi nastavljeni.

Ukupna vrijednost obnove i dogradnje iznosi oko 28 milijuna kuna s PDV-om. U planu je i opremanje objekta u iznosu od 10.5 milijuna kuna bez PDV-a. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni