Nastavljaju se razgovori o spornim izmjenama Zakona o radu

Nastavljaju se razgovori o spornim izmjenama Zakona o radu

Socijalni partneri usuglasili su se kako će na bipartitnoj razini razgovarati o spornim pitanjima kao što su: radno vrijeme, agencije za privremeno zapošljavanje, otkazivanje ugovora o radu, te o ostalim  pitanjima koja socijalni partneri istaknu kao otvorena pitanja

Na sastanku s predstavnicima sindikalnih središnjica i Hrvatske udruge poslodavaca o Prijedlogu Zakona o radu,  Vlada Republike Hrvatske je prihvatila prijedlog socijalnih partnera da se pregovori o Prijedlogu Zakona o radu, koji je u Hrvatskome saboru usvojen u prvome čitanju, nastave na bipartitnoj razini. Na sastanku održanom jučer u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, socijalni partneri usuglasili su se kako će na bipartitnoj razini razgovarati o spornim pitanjima kao što su: radno vrijeme, agencije za privremeno zapošljavanje, otkazivanje ugovora o radu, te o ostalim  pitanjima koja socijalni partneri istaknu kao otvorena pitanja. Sva  pitanja koja su u vezi s Prijedlogom ZOR-a, a sadržajno nisu dio ZOR-a, dogovarat će se naknadno. Sljedeći tripartitni sastanak održat će se  18. ožujka 2014. godine u Ministarstvu.

„Sastanak koji je održan nakon dužeg vremena nagovještavao je da bi u drugom poluvremenu možda i mogli razgovarati u dobroj vjeri, s argumentima i interesom da se Prijedlog ZOR-a u drugo čitanje Hrvatskog sabora ne šalje preko koljena“, rekao je nakon sastanka Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Dodao je kako je u nastojanju da se vrate kvalitetnijem socijalnom dijalogu iz Hrvatske udruge poslodavaca došao prijedlog da sindikati i HUP u nastavku pregovora o Zakonu o radu neka sporna pitanja pokušaju riješiti bipartitno.

„Dogovorili smo se da u sljedeća dva tjedna ponajprije pokušamo riješiti pitanje radnog vremena, što je svojevrsni test mogućnosti da se s HUP-om pojedina sporna pitanja riješe bipartitno. To znači da je Vlada RH spremna prihvatiti svaki dogovor vezano uz radno vrijeme koje HUP i sindikalne središnjice usuglase. Nakon dva tjedna održat će se i tripartitni sastanak. Razgovarat će se o svim ostalim spornim pitanjima u Zakonu“, napomenuo je Novosel. Predložak za razgovore je sadašnji Prijedlog Zakona o radu koji je usvojen u prvome čitanju Hrvatskoga sabora. „Osobno nisam veliki optimist, ali će vrijeme pokazati koliko su namjere Vlade i HUP-a dobre“, zaključio je čelnik SSSH. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni