Nastavak restauracija skulptura u Jakovlju

Nastavak restauracija skulptura u Jakovlju

Ovaj tjedan studenti Akademije likovnih umjetnosti Zagreb pod vodstvom doc. Alena Novoseleca kreću s konzervatorsko-restauratorskim radovima na tri nove skulpture u Parku skulptura Jakovlje. Riječ je o skulpturama: Zvrk (Franz Stahler), Tragovi (Nika Radić) i Juraj (Peruško Bogdanić). Završetak radova očekuje se krajem 2015.

Podsjetimo, u jesen 2014. studenti ALU su pod mentorstvom doc. Novoseleca u okviru projekta Hrvatskog društva likovnih umjetnika izveli konzervatorsko-restauratorske radove na 3 skulpture u Parku skulptura Jakovlje.

Restaurirane su skulpture Totem Ljubomira Stahova, Paleolitska priča Mirsada Begića te bezimena instalacija Alena Novoseleca.

Restauraciju su izvodili studenti Leda Halambek, Eni Jukopila, Irena Kekanović, Dunja Rapaić, Ivana Šešlek, Valentina Bakša, Kristina Kravaršćan, Lovro Krizman Martina Lochert, Luka Novak i Petar Rogić.

Skulptura Totem Ljubomira Stahova na svojem najtanjem i najosjetljivijem dijelu bila je slomljena padom stabla iz neposredne okoline na nju.

Skulptura "Totem" prije i nakon restauracije
Skulptura “Totem” prije i nakon restauracije

Skulptura Paleolitska priča Mirsada Begića na rubovima je otkopana iz zemlje koja ju je djelomično prekrila, oprana, tretirana adekvatnom biocidnim sredstvom protiv mahovine, algi, lišajeva i gljiva, očišćena parom, te u još nekoliko navrata ćišćena mlazom vode pod pritiskom, parom i premazivana biocidnim sredstvom. Prilikom pranja ustanovljeno je da je jedan manji dio skulpture odlomljen, čemu je uzrok prirodna manjkavost u strukturi kamena. Spoj je očišćen i odlomljeni je dio spojen na ostatak skulpture eposidnim ljepilom i učvršćen inox ankerom. Nakon sušenja cijela skulptura je prskanjem hidrofobizirana (Stigofob).

Instalacija Alena Novoseleca, također je stradala padom stabla na drveni i metalni dio, čime došlo je došlo do pomaka i oštećenja elemenata i iskrivljenja ankera. Instalacija je demontirana, dijelovi odvojeni, a svaki pojedini element je zasebno obnovljen.

 O Međunarodnom parku skulptura Jakovlje

Uokolo dvorca Jakovlje nalazi se park s perivojem iz sredine 19. stoljeća. Od 1972. godine dvorac i park u vlasništvu su udruga HDLU i ULUPUH. U dvorcu udruge imaju ateljee, dok je park oplemenjen skulpturama nastalim tijekom kiparskih kolonija koje se ovdje organiziraju od 1993. godine. Danas park posjeduje šezdesetak djela domaćih i stranih autora. Nastala su u šesnaest godina trajanja Kolonije, koja je opskrbila Park djelima pripadnika svih naraštaja pa sadrži širok raspon individualnih izraza i poetika.

Skulpture možete razgledati ovdje. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni