Nastavak energetske obnove javnih ustanova

Nastavak energetske obnove javnih ustanova

Kao što je najavljeno prošloga mjeseca tijekom obilaska energetski obnovljenih vrtića, gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, u četvrtak je obišao još četiri objekta koji su obnavljeni u sklopu programa ZagEE – energetske obnove Grada Zagreba. Tijekom obilaska delegacija Grada posjetila je objekte na području Peščenice, dječje vrtiće Zrno, Cvrčak i Duga te Osnovnu školu Lovre pl. Matačića.

»Cilj projekta je smanjiti ukupnu energetsku potrošnju kroz podizanje učinkovitosti i primjenom obnovljivih izvora energije na objektima u vlasništvu Grada. Dizanje standarda u školskom i predškolskom odgoju je prioritet Grada, objekti koji su izgrađeni prije pedeset i više godina imaju svoj vijek trajanja, a ovim smo obnovama napravili moderne i energetski učinkovite objekte u skladu s europskim standardima održivog razvoja«, rekao je gradonačelnik Bandić.

»Obnovom obrazovnih objekata podigli smo energetski razred objekata na B kategoriju. Ove ustanove danas koriste prirodni plin umjesto lož ulja, ugrađena je učinkovitija aluminijska stolarija, nanošene su nove fasade, ugrađeni solarni paneli za toplu vodu i termostatski ventili za štednju energije u zimskim mjesecima. Ova energetska obnova znači i ušteda sredstava za Grad, ukupan iznos investicije za ova četiri objekta je 14 milijuna kuna, a ukupna godišnja štednja je preko 800 tisuća kuna ili preko 70% dosadašnjih troškova«, objasnio je pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras, naglasivši da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira projekt s 40 % ukupnog iznosa. Pročelnik je također najavio da se u bliskoj budućnosti planira započeti s obnovom novih obrazovnih i Gradskih objekata o kojima će javnost biti izviještena u nadolazećim tjednima. (zagreb.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni