Nastava na daljinu na HRT-u 3 i internetu

Nastava na daljinu na HRT-u 3 i internetu

(Video isječak lekcije povijesti za 5. razred OŠ)

Budući da se u svim osnovnim i srednjim školama neće održavati nastava, od ponedjeljka, 16. ožujka 2020., krenut će izvođenje nastave na daljinu.

Prvi dan emitiranja nastave na daljinu preko HRT 3 pod nazivom Škola na Trećem bit će u ponedjeljak, 16. ožujka 2020. godine.

Sutra, u subotu 14. ožujka 2020., organizirat će se virtualni sastanak svih ravnatelja svih osnovnih i srednjih škola s ministricom prof. dr. sc. Blaženkom Divjak nakon kojeg će biti poznato više detalja. Ministrica obrazovanja je ovih dna najavila da su za više razrede osnovne škole i učenike srednjih škola pripremljeni video materijali za nekoliko dana te će se oni sukcesivno dodavati.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja organizirat će u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom na 3.

programu nastavu za učenike razredne nastave prema kurikulumima i nastavnim programima, svaki dan u sljedećim terminima u programu pod nazivom Škola na Trećem:

Termini za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola:

1. razred OŠ: 8 – 10 h

2. razred OŠ: 10 – 12.30 h

3. razred OŠ: 13 – 16 h

4. razred OŠ: 16 – 19 h

Za učenike predmetne nastave osnovnih škola i učenike srednjih škola svaki dan će biti definiran raspored i pripremljeni sadržaji za online nastavu za osnovni paket predmeta od 4 do 5 sati na dan. Sadržaji će uključivati videosnimku predavanja, kao i dodatne radne materijale.

Dodatno, Sportska televizija će emitirati nastavne sadržaje za predmetnu nastavu u razdoblju Od 8 do 14 sati. Nastava će se održavati od tri do pet školskih sati prema rasporedu koji će se objavljivati na stranicama MZO-a, Škole za život i stranicama CARNET-a.

Za sve učenike online nastava počinje u ponedjeljak, 16. ožujka 2020., prema rasporedu i smjenama koje će odrediti MZO i objaviti na mrežnim stranicama.

Sve obavijesti paralelno će se objavljivati na stanicama MZO-a, CARNET-a, Škole za život, Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Škole također trebaju osigurati prihvat učenika razredne nastave koje roditelji nisu u mogućnosti ostaviti pod nadzorom kod kuće. Učenici u školi također trebaju pratiti nastavu na programu HRT 3. Dakle, za njih neće biti organizirana nastava, nego će pratiti obrazovni program na televiziji ili će sudjelovati u nastavi na daljinu uz praćenje učitelja.

Učenici koji koriste uslugu pomoćnika u nastavi mogu je nastaviti koristi u školi, ako učenik dolazi u školu, ili kod kuće ako učenik ostaje kod kuće. Međutim, u ovome drugom slučaju potrebna je suglasnost roditelja i pomoćnika. Uslugu je moguće koristiti u vremensku opsegu koji je potreban za praćenje nastave na daljinu, a najviše koliko je učenik koristio uslugu pomoćnika u nastavi u školi. Dodatne obavijesti bit će dostupne nakon sutrašnjeg sastanka s ministricom.

Državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja Branka Ramljak istaknula je kako nisu željeli da djeca niže dobi budu na internetu, pogotovo samostalno bez roditelja, pa je prijedlog da nastava ide preko TV kanala. Apelirala je na roditelje da budu iz djecu, odnosno da osiguraju da netko bude uz djecu dok se ta nastava odvija. (ZG-m)