NASIN robot na Marsu

NASIN robot na Marsu

Robot vrijedan 2,5 milijarde dolara istraživat će područje za koje znanstvenici vjeruju da je nekad bilo dno jezera. Cilj je razumjeti prošlo i sadašnje okruženje na Marsu te ustanoviti je li na njemu moguć život

NASA-in robot nazvan Curiosity spustio se na Mars jučer u 7.31 sati po srednjoeuropskom vremenu. Robot težak 900 kg do Marsa je putovao osam mjeseci. Zbog težine letjelice spuštanje je trajalo sedam minuta i najzahtjevnije je u povijesti.

Robot vrijedan 2,5 milijarde dolara istraživat će područje za koje znanstvenici vjeruju da je nekad bilo dno jezera. Cilj je razumjeti prošlo i sadašnje okruženje na Marsu te ustanoviti je li na njemu moguć život.

Curiosity je opremljen očima – kamerama koje gledaju i analiziraju Marsov krajobraz i ušima – putem kojih sluša zapovijesti iz NASA-e. Zahvaljujući brojnim ustima Curiosity može kušati stijene i prašinu koju će usisati i kemijski analizirati.

Također može bušiti u stijeni kako bi izvukao materijal položen u donjim slojevima. To je važno kako bi pronašao organske molekule koje bi možda mogle biti uništene na površini.

Curiosity je robot, no djeluje poput znanstvenika: skeptičan je, izvodi eksperimentalne kontrole, dvaput i triput provjerava svaki rezultat. No za razliku od ljudi, srećom, robota ne mogu lako ubiti radioaktivne ili toksične tvari, piše CNN.

Nešto prije njegova spuštanja, uz smijeh i pljesak, voditelji su kontroli podijelili čokoladice Mars, a pravo je olakšanje i oduševljenje nastupilo kada je robot poslao prvu fotografiju svoje sjene na tlu crvenog planeta nakon što je sletio.

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni