„Nasilje nije hrabrost, nego kukavičluk!“

„Luka Ritz je stradao samo zato što je bio drugačiji. U Zagrebu se više nikad ne smije dogoditi da netko nastrada samo zato što je drugačiji“, poručio je predsjednik Skupštine Davor Bernardić / „Nasilje nije hrabrost nego kukavičluk. To treba biti poruka svima!“, rekao je gradonačelnik Milan Bandić

Gradonačelnik i predsjednik Skupštine s laueratkinjama

U Staroj gradskoj vijećnici danas su, na Međunarodni dan tolerancije, uručene nagrade „Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost“ dvjema učenicama koje su se istaknule svojim zagovaranjem nenasilja, humanosti i solidarnosti. Nagrada je nazvana po mladiću koji je preminuo u lipnju 2008. godine od posljedica brutalnog premlaćivanja na Mostu slobode, a dodjeljuje se učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola u Gradu Zagrebu te učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola u Gradu Zagrebu koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i međusobnom poštovanju, a posebno suzbijanju nasilja među mladima. Ove su godine nagrađene Paula Kadić, učenica Osnovne škole Voltino i Marija Gašparović, učenica Prve gimnazije.

Paula Kadić je primila priznanje i jednogodišnju stipendiju zahvaljujući svojim velikim zalaganjem za nenasilno rješavanje sukoba prihvaćajući i poštujući različitost. Znatno je pridonijela uspješnom djelovanju skupine učenika “Spajalice” educiranih za medijatore koji potiču konstruktivnu uljudnu komunikaciju odnoseći se prema vršnjacima i odraslima s pažnjom, često provodeći humanitarne akcije. Odlična učenica u slobodno vrijeme pomaže svojim kolegama koji imaju teškoća u učenju.

Marija Gašparović je primila priznanje i stipendiju jer je značajno pridonijela humanitarnom djelovanju Prve gimnazije i isticanju kvaliteta i vrijednosti škole koja  tradicionalno njeguje senzibilitet za čovjeka u potrebi, humanost, nenasilje i nesebičan volonterski angažman. Iznimnim zalaganjem potiče ostale učenike da se aktiviraju pa su u nepune dvije godine vrlo uspješno proveli preko trideset humanitarnih akcija (prikupljanje odjeće, obuće, knjiga i igračaka za bolesnu djecu Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, odjeće za djecu i beskućnike, i rad u pučkoj kuhinji Samostana Majke Tereze …).

U svom obraćanju predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić pozvao je okupljene da podignu  svoj glas protiv nasilja kao neprihvatljive metode u međuljudskim odnosima, posebno kao neprihvatljivog dijela kulture mladih. „Dajmo svoju podršku miru, toleranciji, dobrim odnosima prema bližnjima, a školi kao mjestu učenja o tome! Luka Ritz je stradao samo zato što je bio drugačiji. U Zagrebu se više nikad ne smije dogoditi da netko nastrada samo zato što je drugačiji“, istaknuo je Bernardić, izrazivši divljenje prema roditeljima preminulog Luke Ritza, koji su se nakon obiteljske tragedije posvetili borbi protiv nasilja u našem društvu. Zaključio je kako protiv nasilja treba odlučno djelovati. Nasilnicima treba objasniti da nasilje nije rješenje jer rađa novo nasilje te im treba pokazati kako da uđu  u normalan svijet i život, naglasio je.

Gradonačelnik Milan Bandić je čestitao roditeljima Luke Ritza. „Hvala vam za sve ove godine. Učinili ste nešto najplemenitije jer cijelo to vrijeme šaljete poruke ljubavi i nenasilja. A nasilje nije hrabrost nego ogroman kukavičluk. To treba biti poruka svima!“, poručio je gradonačelnik Bandić.

U nastavku svečanosti Marta Brkljačić, učenica 8 .razreda OŠ Mladost, pročitala je svoj esej Oboji svijet – načini spektar, a nakon toga uslijedio je glazbeni dio programa. Marko Matić učenik 4. razreda srednje Glazbene škole Zlatka Balokovića, izveo je na harmonici „Karneval“ iz Sonate br. 2. Basqueriad V. Semjonova te zajedno s profesoricom Ksenijom Matić, koja je svirala flautu, Libertango A. Piazzolle.

 (Boris Jagačić)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni