„Naše ulice – naš izbor“

„Naše ulice – naš izbor“

Ovogodišnja tema je »Naše ulice- naš izbor«, a mi želimo naše ulice i trgove učiniti dostupnije za sve građane, posebno za one koji imaju problema s kretanjem. Ovo je vrijeme kada trebamo ozbiljnije razmisliti o našoj komunikaciji, jer mobilnost je i komunikacija, istaknula je Anđelić Bakula.

Grad Zagreb i ove se godine pridružio više od 2000 gradova koji sudjeluju u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti. I ove se godine Europski tjedan mobilnosti obilježava od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije. Cilj obilježavanja je poticanje javne svijesti o potrebi akcije protiv zagađenja kojeg uzrokuje motorizirani promet u gradskim sredinama. Na današnjoj konferenciji za medije pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Marinka Anđelić Bakula podsjetila je kako je Grad Zagreb 2012. godine osvojio nagradu Mobility Award, koja se dodjeljuje gradovima, koji su trajnim mjerama na području održivog prometa i mobilnosti napravili najveći iskorak te najuspješnije organizirali sedmodnevnu kampanju Europskog tjedna mobilnosti.

„Ovogodišnja tema je Naše ulice – naš izbor, a mi želimo naše ulice i trgove učiniti dostupnije za sve građane, posebno za one koji imaju problema s kretanjem. Ovo je vrijeme kada trebamo ozbiljnije razmisliti o našoj komunikaciji, jer mobilnost je i komunikacija“, istaknula je Anđelić Bakula. Udruga Moj bicikl i Zajednica saveza osoba s invaliditetom od početka su parteri Grada Zagreba u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti, a Bakula Anđelić je naglasila kako se broj partnera iz godine u godinu povećava. „Preko 200 000 građana sudjeluju u ovom projektu“, rekla je Anđelić Bakula.

„Zagrebačka žbica“ i besplatan prijevoz bicikala vlakom

Darinka Jug iz Udruge Moj bicikl najavila je već tradicionalnu Zagrebačku žbicu, vožnju biciklima, koja će startati u ponedjeljak 22. rujna u 18 sati sa zagrebačkog Cvjetnog trga, a završiti će u Biciklističkom informativnom centru u Tomašićevoj ulici. Udruga Moj bicikl cijeli će tjedan na Cvjetnom trgu promovirati bicikl kao zdrav i jeftin način kretanja. „Vožnjom središtem grada želimo promovirati snošljivost među svim sudionicima u prometu“, rekla je Jug.

U obilježavanje su se uključile i Hrvatske željeznice, a ove će godine HŽ Putnički prijevoz putnicima u gradsko-prigradskom prijevozu Grada Zagreba 20. i 21. rujna omogućiti besplatan prijevoz bicikala u putničkim gradsko-prigradskim vlakovima na relacijama Novoselec – Dugo Selo – Savski Marof – Zaprešić – Dugo Selo, Turopolje – Zagreb – Turopolje i Jastrebarsko – Zagreb – Jastrebarsko.

Detaljan program događanja u ovogodišnjem Europskom tjednu mobilnosti možete pogledati ovdje.

(V. V.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni