Naša tema na HTV-u

Naša tema na HTV-u

I u svom istupu na hrvatskoj dalekovidnici, profesor Čatić je ponovno ukazao na, kako on to voli reći, „zeleno“ ispiranje mozga kojem smo sve češće izloženi. U emisiji je ukazano kako je nakon kamenog i metalnog doba, sada nastupilo i „plastično doba“, s obzirom da je riječ o materijalu bez kojeg bismo teško mogli zamisliti današnji život

U HTV-ovoj znanstvenoj emisiji  „Među nama“, njezina urednica i voditeljica dr. Jasna Burić ugostila je našeg uvaženog suradnika dr. Igora Čatića, a razgovarali su, i o temi koja je po prvi put u Hrvatskoj objavljena upravo na našem portalu.  Naime, emisija emitirana prije tjedan dana, točnije,  u utorak 21. svibnja na 1. programu Hrvatske televizije, bavila se temama plastike i bioplastike, a u jednom se dijelu dotaknula i ekoloških, bioplastičnih lutaka, o čemu je dr. Čatić premijerno objavio članak „lutke i polimeri“ upravo na ZG-Magazinu.

I u svom istupu na hrvatskoj dalekovidnici, profesor je ponovno ukazao na, kako on to voli reći, „zeleno“ ispiranje mozga kojem smo sve češće izloženi. U emisiji je ukazano kako je nakon kamenog i metalnog doba, sada nastupilo i „plastično doba“, s obzirom da je riječ o materijalu bez kojeg bismo teško mogli zamisliti današnji život, i od kojeg je načinjen ogroman broj predmeta koji nas okružuju i kojima se svakodnevno koristimo. Ipak, plastika je, kako je rečeno u emisiji, nepravedno zaradila loš imidž kao neekološki, odnosno prljav i štetan materijal iako je ona po svojim karakteristikama u stvari ekološki prihvatljivija od mnogih drugih materijala.

Zeleno ispiranje mozga

A koliko smo kao potrošači podložni marketinškim podvala i ispiranju mozga dobro svjedoči i primjer s već spomenutim člankom o bioplastičnim dječjim lutkama. Naime, u spomenutom članku Čatić ukazuje na marketinšku smicalicu francuskog proizvođača lutaka Petitcollin koji je u povodu 100-godišnjice proizvodnje svoje celuloidne lutke donio na tržište novu  Eco-baby lutku, sugerirajući da se radi o nečem novom (da ne kažemo revolucionarnom) premda je taj isti proizvođač ekološku (celuloidnu) lutku proizveo još prije 100 godina.

„Prvu ekološku bioplastičnu lutku načinio je francuski proizvođač Petitcollin pred stotinu godina. Bila je načinjena od celuloida, bioplastičnog plastomera (termoplasta) načinjenog od celuloznog nitrata i kamfora kao omekšavala. Te su se lutke proizvodile do 1960. i bile su simbol mnogih generacija. Bioplastične lutke nisu od danas, stare su najmanje sto godina. Ali nove generacije zaluđene ispiranjem mozga da sve mora biti „bio-“, „prirodno“, to ne znaju. I zato im se staro može prodati kao potpuno novo“, navodi se između ostalog u interesantnom članku dr. Igora Čatića.

Cijeli članak “Lutke i polimeri” može se pročitati ovdje.

Spomenutu emisiju „Među nama“ od 21. svibnja, možete pogledati na portalu HRT-a, pod rubrikom „Emisije na zahtjev“.

(zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni