NASA odgađa probni let s ljudskom posadom do 2023. godine

NASA odgađa probni let s ljudskom posadom do 2023. godine

Unatoč kašnjenju, NASA-in administrator Charles Bolden u priopćenju navodi kako napreduju planovi u vezi ljudskog programa u svemiru, te kako će NASA »omogućiti čovječanstvu kročiti na Crveni planet

NASA odgađa prvi probni let s ljudskom posadom u novoj Orion kapsuli koji se trebao održati u 2021. godini. Prema novi informacijama koje su u srijedu priopćili, otkrivaju kako bi se mogao realizirati tek u travnju 2023. godine, što je »u skladu s razinom financiranja u proračunu«.

Najavu je odmah kritizirao republikanac Lamar Smith, inače i predsjednik Odbora za znanost, svemir i tehnologiju, koji je optužio Obamu zbog, kako kaže, njegovog opredjeljenja za »odgodu istraživanja dalekog svemira«.

»Moramo odabrati točan smjer nacionalnog programa za istraživanje svemira, tako da možemo nastaviti nadahnjivati buduće generacije znanstvenika, inženjera i istraživača«, izjavio je Smith.

Nova raketa Space Launch System s Orion kapsulom, jedan je od dva prioriteta agencije, uz »vozila« koja će sigurno odvesti ljude u svemir te konačno na Mars.

No američka vlada smatra kako su takvi planovi »nedosljedni i nerealni, bez dovoljne tehničke i financijske podrške«.

Prvi bespilotni probni let SLS-a već je odgođen do 2018. godine, a kada bi nakon eventualnog uspješnog testiranja astronauti mogli sigurno letjeti s tom raketom u svemir, buduće misije i destinacije i dalje su neizvjesne.

Podsjetimo, prošle je godine NASA testirala svoju novu Orion kapsulu bez putnika, na oko 3.600 milja (oko 5 794 kilometara) iznad Zemlje, što je najveći uspjeh po udaljenosti od 1972. godine, odnosno od misije Apolla 17.

Unatoč kašnjenju, NASA-in administrator Charles Bolden u priopćenju navodi kako napreduju planovi u vezi ljudskog programa u svemiru, te kako će NASA »omogućiti čovječanstvu kročiti na Crveni planet«, uz obećanje kako će za to izgraditi letjelice i druge potrebne elemente. (I. C. / Washington Post)