NASA-ina astronautkinja Peggy Whitson – rekoderka u svemiru

NASA-ina astronautkinja Peggy Whitson – rekoderka u svemiru

NASA-ina astronautkinja Peggy Whitson treća je osoba koja je živjela u Međunarodnoj svemirskoj postaji. Upravo se ona ovih dana vratila na Zemlju nakon što je u svemiru provela više vremena, nego li bilo koji američki astronaut prije nje, javlja New atlas.

Zanimljivo je istaknuti kako se ovim ruše stereotipi o astronautima kao vrlo mladim osobama. Naime, Peggy je ove godine navršila 57 godina, a ujedno je i prva žena koja se odvažila odletjeti u svemir sa Međunarodnom svemirskom stanicom 2002. godine. Njezin prvi boravak ondje trajao je 184 dana. Tijekom 2008. godine, Winstonova je postala prva ženska zapovjednica, koja je nadgledala širenje Međunarodne svemirske stanice.

U studenom prošle godine srušila je rekord svojeg sunarodnjaka Jeffreya Williamsa s vremenom boravka u svemiru. Rekord je dotada iznosio 534 dana, 2 sata i 48 minuta u orbiti Zemlje, dok Peggin novi rekord iznosi čak 665 dana. Ona je također srušila i rekord za najdulje vrijeme provedeno u svemiru, točnije izvan Međunarodne svemirske postaje. Riječ je o 60 sati i 21 minutu, ali je također srušila u tome, što je kao žena u orbiti oko Zemlje provela 288 dana.

Po povratku na Zemlju, primio ju je američki predsjednik Donald J. Trump. On je pritom izjavio: “Želim čestitati Peggyu i Jacku za nevjerojatnim postignućima, čine nas svi ponosni”. “Istraživanje je uvijek bilo u središtu tko smo Amerikanci, a njihovi hrabri doprinosi su doprinos ljudskoj rasi u cijelosti”, zaključio je američki predsjednik.  (Zg magazin)