Naš je red da vodimo: Zelenija budućnost ovisi o nama

Naš je red da vodimo: Zelenija budućnost ovisi o nama

Na Konferenciji stranaka Konvencije UN-a o klimatskim promjenama koja će se krajem godine održati u Parizu očekuje se prihvaćanje obvezujućeg sporazuma u cilju ograničenja rasta globalne temperature do 2°C do 2100. godine

(Naš planet snimljen 9. travnja 2015. sa s metereološkog satelita Suomi NPP; Izvor: NASA)

 »Dan planeta Zemlje prilika je da istaknemo koliko je važno brinuti o okolišu te razvoj Hrvatske temeljiti na načelima održivosti. To znači razvoj temeljen na ekonomiji koja je zelena, niskougljična, prilagodljiva klimatskim promjenama te učinkovita u upotrebi resursa. Zelenija budućnost ovisi o nama. O našem odnosu prema prirodnim bogatstvima koja su naš najvredniji resurs i obavezni smo ga sačuvati i za generacije koje dolaze«, izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom Dana planeta Zemlje koji se obilježava na današnji dan, 22. travnja u cijelom svijetu.

Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine na svim kontinentima brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša. Obilježavanje Dana planeta Zemlje usmjereno je prema zaštiti prirodnih resursa našeg planeta i ima za cilj skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine.

Ovogodišnji 45. Dan planeta Zemlje obilježava se pod motom Naš je red da vodimo s naglaskom na održivi razvoj. Povodom ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje, ističe se da bi 2015. mogla biti jedna od najvažnijih godina za zaštitu okoliša. Na Konferenciji stranaka Konvencije UN-a o klimatskim promjenama koja će se krajem godine održati u Parizu očekuje se prihvaćanje obvezujućeg sporazuma u cilju ograničenja rasta globalne temperature do 2°C do 2100. godine.

»Razvojem niskougljičnog, zelenog, gospodarstva omogućavamo otvaranje 80.000 novih radnih mjesta do 2050. godine i istovremeno čuvamo okoliš, čuvamo vrijedne resurse i štedimo energiju«, napominje ministar Zmajlović.

Strategija niskougljičnog razvoja

 Ministarstvo trenutno izrađuje Strategiju niskougljičnog razvoja do 2030. s pogledom 2050. čija će primjena smanjiti emisije stakleničkih plinova i poticati gospodarski razvoj. To će biti temeljni dokument u području ublaženja klimatskih promjena ali i krovna gospodarska, razvojna i okolišna strategija.

Ta strategija otvorit će prilike da se inovacijama, prijenosom naprednih tehnologija i značajnim strukturalnim promjenama u svim sektorima potakne rast industrijske proizvodnje, razvoj novih djelatnosti, konkurentnost gospodarstva te stvore nova radna mjesta

Priprema se i Akcijski plan za zelenu javnu nabavu s ciljem da i u tom segmentu ostvarimo energetske uštede. Cilj EU je da se do 2020. provede minimalno 50 posto javnih natječaja uz primjenu mjerila zelene javne nabave. Niža potrošnja energije potiče se i subvencioniranjem projekata energetske učinkovitosti.

Mjere energetske učinkovitosti prepoznate su kao najučinkovitiji način borbe s klimatskim promjenama jer direktno utječu na smanjenje emisija stakleničkih plinova. Ove godine projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti subvencionira sa 600 milijuna kuna kojima će se pokrenuti investicije vrijedne više od 1,2 milijarde kuna. Provode se mjere kojima se potiče energetska učinkovitost u zgradarstvu, obiteljskim kućama, komercijalnim zgradama, turizmu i prometu, ističu u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni