“Narod se zabavlja s preimenovanjem trgova i skidanjem ploča, dok se ispod žita donose zakoni”

“Narod se zabavlja s preimenovanjem trgova i skidanjem ploča, dok se ispod žita donose zakoni”

(Foto: UDHOS-Zagreb)

U Jasenovcu je u četvrtak u ranim jutarnjim satima skinuta kontroverzna ploča Hrvatskih obrambenih snaga s pozdravom »Za dom spremni«. S time u vezi članovi Udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba, organizirala je konferenciju za novinare u prostorijama zagrebačke HVIDRA-e.

Ondje su naglasili su kako su spomenutu ploču postavili 5. studenoga prošle godine, u znak pijeteta i zahvalnosti jedanaestorici poginulih pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga. Nadodaju kako su poginuli pripadnici HOS-a krenuli su u obranu Republike Hrvatske bez razmišljanja o bilo kakvim ideologijama, s jedinim ciljem osloboditi svoj narod i zemlju od nametnute agresije. Stoga su naglasili da žele da ih se ne dovodi u vezu ni s jednim političkim pokretom i ideologijom te od Vlade Republike Hrvatske očekuju da ih zaštiti od političkih podmetanja i dovođenja u kontekst koji bi štetio Hrvatskoj.

Zaključili su kako su u suradnji s obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, Gradom Novskom, Općinom Jasenovac, Vladom Republike Hrvatske i udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, pronašli zajedničko rješenje kojim će se na primjeren način obilježiti uspomenu na jedanaest hrvatskih vitezova, pripadnika HOS-a, premještajući spomen-ploču u izvornom obliku na drugu lokaciju.

Predsjednica inicijative VIDRA – Veterani i društvena akcija Vesna Grgić smatra kako je “sasvim u redu što je maknuta sporna ploča”. Poručuje kako je nedopustivo da se spomenuta ploča nađe na tom mjestu. Ističe da je postavljanje te ploče zapravo igra isprovocirana kako bi se vidjelo koliko ova Vlada može ići »niz dlaku članovima HOS-a«. Pritom nadodaje, kako se narod zabavlja sa preimenovanjima trgova i skidanjem ploča dok se istovremeno »ispod žita« donose novi zakoni.

Zaključuje da je dobro što javnost misli o pokliču »Za dom spremni« i što su ustaše radili. »Ovo su samo probni baloni kako bi se procijenilo kako Vlada diše i koliko članovi HOS-a mogu provoditi svoju volju«, mišljenja je Grgić. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni