Na današnji dan napustio nas je Zvonko Špišić

Na današnji dan napustio nas je Zvonko Špišić

Zagrebački autor šansona Zvonko Špišić preminuo je 17. svibnja 2017. godine u 80. godini života u Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica. Kako doznajemo, zadnje dane nije bio pri svijesti. Prije smrti dobio je upalu pluća, a zatim srčani te i moždani udar. Zagrebačkoj publici ostat će upamćen po skladbama koje se vezuju uz Zagreb. Neke od njegovih najpoznatijih pjesama su Zagrebačke špancirancije, Grič u suncu, Grič u seni, Trešnjevačka balada, Zagrebačko ljeto, Zagreb i ja, Zakaj volim Zagreb, Od Selske do vječnosti, Tango argentino, Trešnjevački plac, Stari dečki, ali i mnoge druge.

U povodu njegove smrti, oglasilo se i Hrvatsko društvo skladatelja, čiji je Špišić bio njihov potpredsjednik. Oni su u kratkom priopćenju napisali: “Zadužio je Društvo na mnoge načine, od autorskog rada do uspješnih angažmana u HDS-u. Od 1979. do 1980. bio je potpredsjednik, od 1980. do 1984. predsjednik, te od 1984. do 1988. godine tajnik Hrvatskog društva skladatelja. Direktor Zagrebačkog festivala bio je 1980., 1981. i 1987. godine. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja – ali najtrajnije iza njega ostaju njegove pjesme”.

Zanimljivo je da Špišić nikada nije završio glazbenu školu nije završio već je samouk. No za svoj rad primio je šezdesetak domaćih i inozemnih nagrada i priznanja. Malo je poznato, kako je Zvonko Špišić bio zastupnik u Hrvatskom saboru od 1972. do 1976. godine bio je zastupnik u Hrvatskom saboru, ali i odbornik u Skupštini Grada Zagreba od 1982. do 1986. godine. (zg-m)