Napustila nas je Zdenka Balić

Napustila nas je Zdenka Balić

Zdenka Balić, svojevrsni doajen hrvatske umjetničke keramike, ali i slikarica, napustila nas je 15. siječnja u 99. godini života.

Uvijek nasmijana, nonšalantno je djelovala i ostavljala svoje radove u kućama i službenim prostorima na području čitave Jugoslavije te također nešto u Austriji, Nemačkoj, Švicarskoj i Italiji. A par komada je otišlo i preko velikih mora. Uglavnom je bila najviše vezana uz Rovinjsku likovnu koloniju te je na Grisiji sudjelovala od osnutka 1965. do nedavno. Zato se relativno najveći broj njenih djela nalazi po rovinjskim i istarskim domaćinstvima i Zavičajnom muzeju grada Rovinja.

Kako je dosta vremena provodila u Rovinju vrlo se često i družila s članovima Rovinjske kolonije kao što su: Bruno Mascarelli, Ante Despot, Virgilio Giuricin, Branko Ružić, filmaši otac i sin Vunak, Olja Ivanjicki, Zdenko Gradiš, Quintino Bassani, Živko Haramija, Hanibal Salvaro, Slobodan Vuličević, Mile Đorđević, Zora Matić, Mića Popović, Hannelore Schwabenitz, Jasenka Tućan, Marčelo Brajnović, Stipo Pranjko i drugi.

Zadnja međunarodna izložba keramike na kojoj je, kao posebna gošća, izlagala bila je bila Svjetska izložba male i minijaturne keramike LILLIPUT CERAMICS 173 održana rije desetak godina. Izložba je s djelima više od 300 umjetnika iz 71 zemlje prikazana u Rovinju, Opatiji, Zagrebu i Čakovcu. Prije pola godine je bila zastupljena na izložbi iz fundusa Zavičajnog muzeja Rovinj pod nazivom „MIJENE/MAREE“ u pulskom Muzeju suvremene umjetnosti, na kojoj su prikazana djela 61 autora.

Kako se uglavnom izražavala u keramici to znači da će posredstvom svojih djela još dugo biti tu negdje pored nas, ali i pored onih koji su malo dalje. Što možemo kada je keramika dugotrajna te je stoga uvijek »svjedok dobrih, starih vremena«. Pogotovo ako je dobra.

Hanibal Salvaro

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni