Napravite uskrsnu pisanicu za online izložbu

Napravite uskrsnu pisanicu za online izložbu

Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad poziva sve zainteresirane da se svojim radovima uključe u online izložbu na temu „uskrsne pisanice”.

„Nalazimo se u vremenu kada ne možemo otići do naše obitelji i prijatelja i darovati im pisanice kao simbol novog života i čestitati im Uskrs. Ali možemo kontemplirati nad našim životima promatrajući jaje koje unutar ljuske sadrži novi život. Mi se sada nalazimo u ljusci naših domova u kojima imamo priliku jače se povezati jedni s drugima i razmišljati o tome što je zaista važno”, stoji u objavi Centra.

Pisanicu možete oslikati na pravom jajetu ili na papiru koristeći likovnu tehniku koju želite (tempere, bojice, kolaž…). Možete se služiti simbolima, raznim kombinacijama biljnih ornamenata i geometrijskih ukrasnih likova ili jednostavno slikajte što vam srce želi.

Kod simbola treba spomenuti da je srce simbol ljubavi, sunce predstavlja snagu, sidro nadu, valovi bogatstvo, ljestve simboliziraju sreću, a košara majčinstvo. Pisanice mogu biti jednobojne, dvobojne ili višebojne. Boje na pisanicama imaju bogato simboličko značenje i nekada se vjerovalo da višebojna jaja imaju posebnu snagu.

Crvena boja na pisanicama predstavlja duhovnu budnost, milosrđe, radost života i ljubavi.

Bijela boja simbolizira čistoću, svjetlost, rođenje, djevičanstvo i radost.

Žuta boja pisanica označava svjetlost, žetvu, mladost, čistoću.

Zlatna boja simbolizira duhovnost i mudrost.

Crna boja predstavlja smrt i vječnost.

Plava boja simbolizira istinu, nebo, dobro zdravlje i vjernost.

Zelena boja označava plodnost, zdravlje, nadu i novi život.

Sudionici mogu crtati, slikati ili oblikovati likovni rad tehnikom kojom želite, na formatu koji im odgovara.

Likovne radove fotografirajte ili skenirajte i pošaljite na mail adresu: vedran@czkio-susedgrad.hr ili ivana@czkio-susedgrad.hr te će biti objavljeni na online galeriji na Facebook i mrežnoj stranici Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni