Napokon stižu i tenisice koje se automatski vežu

Napokon stižu i tenisice koje se automatski vežu

Umetanje nogu aktivira mehanizam, koji se „zaključa“ pod određenom razinom pritiska, a on je postavljen na jeziku tenisice. Napetost  vezica može se podesiti odvojeno, pomicanjem male poluge na vezicama

Tenisice koje se automatski vežu napokon su tu. Trideset godina nakon što je koncept prikazan u filmu Povratak u budućnost II, čija se radnja odnosila na tada daleku 2015. godinu, visokotehnološki proizvod tvrke Powerlace iz St. Huberta u Kanadi ugazit će put za promjenu paradigme u industriji obuće. Tvrtka koristi sustav umetaka koji djeluju pod tlakom. Umetak u području pete zateže tenisicu, dok ju onaj u prednjem dijelu otpušta. Tu je i posebni posebni podizač uz jezik tenisice koji otpušta vezice.

„Uvijek sam mrzio vezati svoje cipele”, priznao je suosnivač Powerlacea Frederick Labbé. On je razmišljao kako mora postojati bolji i učinkovitiji način vezanja cipela, a prije sedam godina počeo je skupljati svoje ideje. Prije dvije godine upoznao je svoje poslovne partnere iz Powerlacea i od tada oni konstantno zajedno rade na ovom projektu.

Njihov inovativni sustav

„Morali smo proučavati tradicionalne metode proizvodnje obuće kako bismo pronašli način da našu tehnologiju ugradimo u proces“, priznaje Labbé.

Prošli su kroz desetke prototipova, počevši od postojećih cipela koje su na koncu izmjenili te potom ispočetka napravili vlastite. „Najvažnija stvar za nas je bila da imaju jednostavan i učinkovit sustav“, rekao je Labbé. „Nismo željeli baterije, motore ili bilo kakvo nepotrebno opterećenje“.

Na kraju izumitelji su se opredijelili za postojeći sustav koji koristi visoko – otporne žice kako bi noga u tenisici bila stabilna. Umetanje nogu aktivira mehanizam, koji se „zaključa“ pod određenom razinom pritiska , a on je postavljen na jeziku cipele na vanjskom gornjem dijelu. Napetost na vezicama može se podesiti odvojeno, pomicanjem male kopče na vezicama.

Termo-poliuretanski đon služi kao potpora za mehanizam i kao sidro za polugu, koja otključava mehanizam, a jezik se otvara čim popusti pritisak od vezica.

powerlace-tenisica-vezivanje

Vijek trajanja: 68 godina

Tim je testirao sustav na seriji od 200 000 vezivanja koji, ako bi se primijenio na stvarni svijet, znači da bi mogao raditi bez problema 68 godina ako se koristi četiri puta dnevno. To je sigurno mnogo dulje od vijeka trajanja ostalih cipela (potrošači su sretni ako svoju obuću mogu koristiti dvije godine prije nego što se ona raspadne).

Powerlace provodi 60-dnevnu Kickstarter kampanju, kako bi mogli financirati proizvodnju muških tenisica za trčanje, koje bi prema američkim standardima veličine bile u rasponu od 8 do 12 (ili po europskim mjerama od broja 41 do 45) i bile bi na raspolaganju u četiri boje (narančastoj, plavoj, zelenoj i sivoj).

Bude li sve išlo po planu, očekuje se da će ove neobične tenisice biti gotove do svibnja 2015. od kada bi se mogle naći u prodaji. Prvi kupci mogli bi ih nabaviti već po cijeni od 175 kanadskih dolara, a regularna cijena biti će 195 kanadskih dolara.

Planira se izrada i modela za ženei djecu, a Labbé ističe kako ekipa prvo želi lansirati modele za muškarce.

Valja napomenuti kako ovo nisu prave „moćne tenisice na vezanje“ kakve postoje u filmu Povratak u budućnost II, kada Marty McFly obuva cipele koje automatski pristaju uz njegova stopala. No to je nešto najbliže što će kupci zasada dobiti, barem dok se ne potvrde izjave Nikeovog dizajnera Tinkera Hatfielda iz veljače ove godine, kako će „moćne tenisice na automatsko vezivanje“ postati hit iduće godine.

(zg-magazin / izvor: www.gizmag.com)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni