Nakon tri godine obnove Spitfire srušen 1940. godine ponovno leti

Nakon tri godine obnove Spitfire srušen 1940. godine ponovno leti

(Njemački vojnici poziraju na Spitfireu 9374 nakon što je srušen kod Calaisa 1940. / Foto: Mark One partners)

Avion je oboren 24. svibnja 1940. godine tijekom bitke kod Dunkirka te je potonuo kraj francuskog grada Calais. Njegov pilot Petar Cazenove, koji je odlično prikazan u filmu Veliki bijeg

Jedan od samo dva Mk.1 Spitfirea, koji su jedini još uvijek u stanju letjeti u subotu je prodan za rekordni iznos od 3.106.500 funti na dražbi u organizaciji aukcijske kuće Christie’s. Riječ je o pomno restauriranom zrakoplovu RAF Spitfire P9374, koji je na dražbi postigao daleko veću cijenu od očekivanih 2, 5 milijuna funti.

Vickers Supermarine Spitfire zauzima posebno mjesto u britanskoj povijesti Drugog svjetskog rata kao jedan od najboljih zrakoplova koji je branio britansku obalu i favorit je mnogih pilota iz te ere. P9374 izgrađen je 1940. godine kao dio 92. eskadrile, a dodijeljen je Ministarstvu obrane.

Avion je oboren 24. svibnja 1940. godine tijekom bitke kod Dunkirka te je potonuo kraj francuskog grada Calais. Njegov pilot Petar Cazenove, koji je odlično prikazan u filmu Veliki bijeg, preminuo je prije nego što je zrakoplov otkriven 1980. godine.

Kada je Spitfire P9374 otkriven, dijelovi su već ukradeni kao suveniri, a bio je pun mokrog pijeska zbog čega se raspao tijekom izvlačenja. Na detaljnoj obnovi stručnjaci Aircraft Restoration Companyja radili su tri godine, što je rezultiralo omogućavanjem njegovog leta s autentičnim dijelovima koji odražavaju njegovu povijest. Naime, tim za obnovu koristio je originalne planove u restauraciji trupa, propelera i motora koji još uvijek sadrži mnoge izvorne dijelove.

Foto: John Dibbs / Mark One Partners
Foto: John Dibbs / Mark One Partners

Spitfirea je obnovio i donirao Thomas Kaplan, američki poduzetnik i filantrop, a P9374 je zapravo jedan od dva takvih zrakoplova koji su u njegovom vlasništvu, dok je drugi darovan Imperijalnom ratnom muzeju Duxford u Cambridgeu.

On opisuje svoje namjere kao »odavanje počasti pilotima koji su jedini stajali između Hitlerove tame i onoga što je ostalo od civilizacije…« (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni