Nakon spremnika za odlaganje papira, Zagrepčani će dobiti i kompostere

Nakon spremnika za odlaganje papira, Zagrepčani će dobiti i kompostere

Komposteri će za početak biti podijeljeni stanovnicima koji žive u obiteljskim kućama

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sa suradnicima u utorak su u Gradskoj upravi održali sastanak na temu uspostave učinkovitog sustava gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu. Sastali su se radi brže provedbe konkretnih mjera i aktivnosti koje se poduzimaju na jačanju sustava odvojenog prikupljanja otpadom, primjeni svih ostalih sastavnica sustava uključujući sortirnicu te izradi Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba.

»S obzirom na veličinu grada Zagreba koji čini 25 % Republike Hrvatske po broju stanovnika, nužna je intenzivna komunikacija i suradnja Ministarstva i Grada u provođenju svih aktivnosti u zbrinjavanju otpada. Ova suradnja Grada i Ministarstva odrazit će se na povoljniju sliku o ukupnom gospodarenju otpadom u Hrvatskoj«, naglasio je gradonačelnik Bandić.

Na sastanku je istaknuto kako Grad Zagreb izrađuje Plan gospodarenja otpadom koji će biti usklađen s nedavno usvojenim Planom gospodarenja otpadom RH koji se temelji na kružnom gospodarstvu i poštivanju hijerarhije gospodarenja otpadom.

Gradska uprava je u prosincu krenula s podjelom spremnika za odvojeno odlaganje papira, a uskoro planiraju krenuti i s podjelom kompostera, za početak stanovnicima koji žive u obiteljskim kućama. Međutim, pokazalo se da mnogi stanari i dalje odvojeni papir moraju odvoziti u veće kontejnere ili reciklažna dvorišta s obzirom da se oni prazne tek jednom mjesečno te su učestalo napunjeni do vrha (raspored odvoza može se provjeriti i na ovoj poveznici) što u praksi nije ni ekološki ni ekonomično jer uz kamione, papir često ponovno moraju voziti i građani svojim automobilima. Također, nelogično je i to da su npr. spremnik jednake zapremnine dobili stambeni objekti sa više stanova i obitelji kao i obiteljska kuća sa samo jednim stanarom.

Što se pak tiče kompostiranja u gradu Zagrebu, ono također ima svoja ograničenja i loše strane o čemu je na našem portalu u svom prepoznatljivom stilu pisao stručnjak za okoliš, dr. sc. Viktor Simončič (Kompostiranje u Mamutici).

Na sastanku je također je istaknuto da se utvrđuje lokacija na kojoj će biti postavljena sortirnica te se aktivno radi i na planiranju svih ostalih potrebnih sadržaja. S obzirom da je Ministarstvo u Planu gospodarenja otpadom RH odredilo interventnu mjeru za Grad Zagreb s ciljem značajnijeg smanjenja komunalnog otpada, zatražili su informacije o daljnjim koracima i mogućnostima financiranja sadržaja.

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović pozdravio je aktivnosti koje Grad poduzima naglasivši kako je Ministarstvo interventnom mjerom u Planu gospodarenja otpadom RH predvidjelo 100 milijuna kuna za Grad Zagreb za financiranje mjera kojima bi se u kratko vrijeme načinio značajniji pomak prema ispunjavanju ciljeva i obaveza.

»Sve to omogućit će jačanje sustava odvojenog prikupljanja i smanjivanje nastanka miješanog komunalnog otpada. Važno je da izgradnju sustava odvojenog prikupljanja prati i uspostava reciklažnog centra sa sortirnicom«, – rekao je ministar Dobrović dodavši da će Ministarstvo biti aktivni čimbenik u primjeni sustava u Gradu Zagrebu. ( zagreb.hr / zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni