Nakon školske zgrade u obnovu ide i restoran Frankopan

Nakon školske zgrade u obnovu ide i restoran Frankopan

(Foto: Boris Jagačić)

Do završetka obnove »Frankopana« budući konobari, kuhari i slastičari svoju će praksu obavljati kod poslodavaca koji imaju otvorene objekte i u školskoj radionici restoran i catering »Stara zagrebačka škola«

Zgrada Hotelijersko-turističke škole u Frankopanskoj 8 teško je stradala u prošlogodišnjem razornom potresu te se na njoj trenutno izvodi sanacija koja bi trebala završiti do kraja godine. No nakon obnove u zgradu će useliti Glazbena škola Blagoja Berse. To je pak otvorilo pitanje što će se dogoditi s restoranom Frankopan koji je prije potresa djelovao u prizemlju Hotelijersko-turističke škole, gdje su praksu stjecali učenici Ugostiteljsko-turističkog učilišta.

Riječ je o restoranu s dugogodišnjom tradicijom koju je započeo još kao dio bivšeg hotela »Imperijal«, a naziv Frankopan nosi od 1963. godine. Mjesto je to gdje se po povoljnim cijenama mogao dobiti cjeloviti meni…

U Gradskom uredu za obrazovanje ipak otklanjanju sumnje glede budućnosti restorana te najavljuju kako je po završetku rekonstrukcije dosadašnje zgrade Hotelijersko-turističke škole planirana i obnova restorana Frankopan.

Ugostitelji ipak ostaju

Restoran u gradskom vlasništvu će se tako i dalje koristiti za stjecanje stručne prakse učenika Ugostiteljsko-turističkog učilišta sa sjedištem u Novom Zagrebu.

Kako doznajemo u Ugostiteljsko-turističkom učilištu, do završetka obnove restorana Frankopan budući konobari, kuhari i slastičari svoju će praksu obavljati kod poslodavaca koji imaju otvorene objekte i u školskoj radionici restoran i catering »Stara zagrebačka škola« u Kombolovoj ulici. Ondje će se do tada zaprimati i pripremati sve narudžbe za catering koje zaprimaju oba školska restorana.

Na zgradi Hotelijersko-turističke škole ovih je dana započela druga faza sanacije, a u sklopu radova izvest će se i statička ojačanja kako bi se seizmička otpornost objekta povećala na razinu III.

Zgrada u Frankopanskoj 8 izgrađena 1897. Riječ je o zaštićenom kulturnom dobru unutar zagrebačke povijesne urbane cjeline te se radovi izvode pod nadzorom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode u suradnji s drugim nadležnim tijelima. Vrijednost investicije u koju nisu uključeni namještaj i oprema je gotovo 49 milijuna kuna.

Hotelijersko-turistička škola na novoj adresi

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić najavio je da se završetak radova očekuje najkasnije do 31. prosinca ove godine, ako ne i ranije. Nakon toga u klupe zasjedaju učenici Glazbene škole B. Berse. Hotelijersko-turistička škola će pak kroz godinu dana preseliti u rekonstruirane i prenamijenjene prostore bivšeg Učeničkog doma Luka Botić.

»U tri zgrade nekadašnjeg Učeničkog doma Luke Botića bit će uređeno 28 učionica opće i specijalizirane namjene, prateći kabineti i drugi prostori, zelene površine, sportsko igralište te parkiralište s 26 parkirališnih mjesta«, navode u resornom gradsko uredu. Ukupna vrijednost investicije iznosi oko 38 milijuna kuna

Hotelijersko-turistička škola osnovana je 1955. godine, a kao zasebna škola izdvojena je šk. god. 1997./1998., otkad djeluje na lokaciji u Frankopanskoj ulici 8. U školskoj godini 2020./2021. školu pohađa 708 učenika.

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni