Nakon šest desetljeća arheolozi otkrili 12-u pećinu sa Svicima s Mrtvog mora

Nakon šest desetljeća arheolozi otkrili 12-u pećinu sa Svicima s Mrtvog mora

(Foto: Casey L. Olson i Oren Gutfeld)

Pronađeni su i ostaci dva pijuka iz 1950-ih koji su najvjerojatnije pripadali pljačkašima koji su ovdje kopali, iskopali nešto vrijedno i pobjegli sa svojim blagom

Svici s Mrtvog mora spadaju među najvažnije povijesne tekstove ikad otkrivene, a datiraju iz trećeg stoljeća prije Krista. Još donedavno bilo je otkriveno 11 pećina sa Svicima s Mrtvog mora, međutim, arheolozi su nakon 60 godina otkrili novu pećinu u kojoj su bez sumnje također sačuvani svici. Ono što u ovom otkriću žalosti jest činjenica da su pljačkaši do 12. špilje stigli prije znanstvenika.

Između 1946. i 1956. godine, na stotine rukopisa i bilješki napisanih na pergamentu i papirusu pronađeni su u Izraelu, u Judejskoj pustinji u blizini Kumrana, koji se nalazi na sjeverozapadnoj obali Mrtvog mora. Budući da su svici ili Kumranski spisi neki od najstarijih sačuvanih tekstova u svijetu, oni sadrže tekstove drevnih židovskih spisa kao i tekstove koji nikad nisu bili kanonizirni ili su kroz vrijeme pripadali manjim vjerskim sektama.

Otkriće 12. špilje s Kumranskim spisima je rezultat Operacije svitak koju je pokrenula Izraelska direkcija za starine. Riječ je o velikom istraživanju koje ima za cilj pronaći nove-stare špilje za koje arheolozi vjeruju da kriju još svitaka ili Kumranskih spisa.

»Ovo je vrlo vrijedna i uzbudljiva iskopina jer nas je dovela blizu otkrića novih svitaka s Mrtvog mora i to nakon 60 godina otkako je otkrivena zadnja špilja sa svicima«, rekao je za New Atlas Oren Gutfeld, voditelj istraživanja. »Do sada je pronađeno 11 špilja ovdje u Kumranu, ali nema sumnje da postoji i 12. špilja koja otvara neka nova pitanja«, dodao je Gutfeld.

Premda sami svici u novootkrivenoj špilji još nisu pronađeni, špilja obiluje pravim dragocjenostima. Pronađeni su fragmenti omota i krpa za umatanje svitaka te kožnate vezice koje datiraju iz istog razdoblja i ukazuju na to da su tu nekad bili držani sveti tekstovi. Pronađeni su i ostaci dva pijuka iz 1950-ih koji su najvjerojatnije pripadali pljačkašima koji su ovdje kopali, iskopali nešto vrijedno i pobjegli sa svojim blagom.

Fragmenti posuda u kojima su bili pohranjeni svici ukazuju da je netko pronašao i otuđio vrijedni pronalazak

Pronalazak starih artefakata u istoj špilji, poput keramičkih posuda, kremenih noževa, strelica i komada poludragog kamena karneola, ukazuje da je špilja bila korištena u bakreno doba kao i u mlađe kameno doba (neolitik).

Poštujući pravila imenovanja Kumranskih špilja, novootkrivena špilja bit će obilježena sa Q12. U nazivu Kumranskih špilja slovo Q obično dolazi nakon broja, međutim, ovaj put će se nalaziti ispred broja kako bi se po toj oznaci znalo da u špilji nisu pronađeni svici.

U svakom slučaju, riječ je o velikom i važnom otkriću. Operacija svitak je u tijeku i moguće je da će u skoroj budućnosti još svitaka ugledati svjetlo dana. Novootkrivena špilja u Kumaranu pružit će zasigurno i novi i potpuniji uvid u kulturno-vjersku povijest tog područja.

»Ovo važno otkriće je početak novog posla i novih istraživanja u Judejskoj pustinji jer očito da je bogata vrijednim stvarima koje je još uvijek čekaju da tek budu otkrivene«, rekao je Izrael Hasson, generalni direktor Izraelske direkcije za starine.

»Mi smo u utrci s vremenom dok istovremeno pljačkaši naše arheološko blago kradu i ostvarju profit na ukradenoj imovini. Država Izrael bi trebala mobilizirati sve raspoložive i potrebne resurse i izdvojiti, odnosno raspodijeliti potreban novac kako bi se pokrenuli važni povijesni projekti, uz potporu javnosti, a što bi osiguralo nastavak na sustavnom istraživanju postojećih i otkrivanju novih iskopina u području Judejske pustinje«, prokomentirao je Hasson.

(Pripremila: M. Funda / Izvor: Hebrejsko sveučilište u Jeruzalemu)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni