Nakon “Puma” i “Tigrovi” dobili svoju poštansku marku

Nakon “Puma” i “Tigrovi” dobili svoju poštansku marku

Na svečanosti u KD Vatroslava Lisinskog je predstavljen i ratni put legendarnih “Tigrova” koji su sudjelovanjem u velikim bitkama na svim hrvatskim bojištima dali izniman doprinos u Domovinskom ratu

Ivana Vranješ

U povodu 28. obljetnice 1. gardijske brigade “Tigrovi” u subotu je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održana svečana promocija poštanske marke s grbom ove borbene postrojbe Hrvatske vojske.

Nominalna vrijednost marke je 7,60 kuna, a izdana je u nakladi od 100.000 primjeraka te je od ovog ponedjeljka dostupna u poštanskim uredima diljem Hrvatske. Marku je dizajnirao Dean Roksandić, dok je autor poznatog amblema „Tigrova“ Božo Kokan. Prigodno izdanje maraka uručeno je visokim uzvanicima i gostima.

„Ovo izdanje dotaknut će srca onih koji su i sami uložili značajne godine svog života u stvaranje moderne Hrvatske. Također očekujemo da će imati snažan doprinos osvještavanju mladih generacija o značaju novije povijesti i njezinom tumačenju“, rekao je Ivan Čulo, predsjednik uprave Hrvatske pošte. Dodao je kako je ovo druga marka u seriji poštanskih maraka iz serije Hrvatski domovinski rat te je podsjetio da je HP prošle godine izdao marku u čast 7. gardijske brigade “Puma”.

Slijede i nova izdanja posvećena postrojbama HV-a i policije

„Hrvatska pošta je i sama igrala važnu ulogu u Domovinskom ratu; 58 poginulih branitelja, radnika Hrvatske pošte i Hrvatskog telekoma, nekadašnjeg poduzeća HPT vječit su zalog za mir i izgradnju države. Udruga sudionika Domovinskog rata HPT-a posebno njeguje očuvanje digniteta Domovinskog rata, a HP ima čast izdavanjem maraka promicati vrijednosti koje su sazdane u izgradnji nacionalnog identiteta. Upravi Hrvatske pošte ovo je izuzetno važna tema i iz tog razloga smo pokrenuli seriju poštanskih maraka Hrvatski domovinski rat”, istaknuo je Čulo .

Najavio je da će u ožujku 2019. HP izdati četiri marke s grbovima gardijskih brigada “Gromovi”, “Kune”, “Pauci” i Prvi hrvatski gardijski zdrug, a 27. rujna povodom Dana policije izlazi arak koji će sadržavati 21 marku s motivima specijalnih jedinica policije. U ožujku 2020. izlaze marke s motivima gardijskih brigada “Sokoli”, “Vukovi” i “Termiti”, a posebnim izdanjem poštanskih maraka u kolovozu 2020. obilježit će se 25. godišnjica vojno-redarstvenih akcija Bljesak i Oluja te će se tom prigodom izdati i prigodni album koji će sadržavati sve marke iz serije Hrvatski domovinski rat.

Na svečanosti je predstavljen i ratni put legendarnih “Tigrova” koji su sudjelovanjem u velikim bitkama na svim hrvatskim bojištima dali izniman doprinos u Domovinskom ratu. Ratni zapovjednik brigade general-pukovnik Marijan Mareković podsjetio je da je ratni put “Tigrova” započeo u Pakracu i na Plitvičkim jezerima „Krvavim Uskrsom“ , akcijom specijalaca MUP-a u kojoj je smrtno stradao Josip Jović kao prva žrtva Domovinskog rata . Nakon toga slijede ratna djelovanja i akcije u istočnoj Slavoniji, zapadnoj Slavoniji, Baniji i Kordunu te u Lici.

U travnju 1992. godine brigada počinje ofenzivno djelovanje na južnom bojištu, gdje ima ključnu ulogu u oslobađanju dubrovačkog primorja, deblokadi Dubrovnika, što potkraj listopada kulminira iskrcavanjem u Cavtatu i oslobađanjem Konavala te cijelog juga Hrvatske. Početkom 1993. godine “Tigrovi” sudjeluju u operaciji Maslenica, a potom slijede i djelovanja na oslobođenju prostora planinskog masiva Kapele. “Tigrovi” su 199.5 godine sudjelovali u operaciji Bljesak, Ljeto 95 na prostoru BiH, a potom i u operaciji Oluja u kojoj je brigada djelovala na tri Zborna područja, Gospićkom, Karlovačkom i Zagrebačkom, deblokirala je Bihačku enklavu i oslobodila prostore uz državnu granicu u zoni djelovanja. Posljednja borbena djelovanja brigade bila su u rujnu 1995. godine u operaciji Una.

Održati sjećanje na žrtvu “Tigrova”

 „Kako se ne bi nikada zaboravilo moramo stalno podsjećati na žrtvu pripadnika brigade slavnih ‘Tigrova’“. U ratnim djelovanjima poginulo je 367 pripadnika, a za 6 pripadnika još i danas ne znamo sudbinu. Brigada je uz ove velike gubitke u ratnom djelovanju imala i 1711 ranjenih pripadnika, od toga 28 stopostotnih invalida, ali je i 201 pripadnik brigade prošao kroz neprijateljske logore. Današnji dan je naša obveza. Dan kada se trebamo podsjetiti na sva ta slavna i nezaboravna događanja, na sve pripadnike koji su dali sve što su najviše mogli dati, a to je život. Dan kada se moramo podsjetiti na žrtvu njihovih obitelji te dan kada se mlade naraštaje treba podsjetiti na doprinos Tigrova u obrani i stvaranju slobodne domovine Hrvatske, uz njihov poklik Za Hrvatsku kao Tigar“, istaknuo je Mareković.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zahvalio je “Tigovima” na njihovom doprinosu i žrtvi u Domovinskom ratu te na njihovom svakodnevnom čuvanju vrijednosti koje su stvorili u ratu.

„Svako vrijeme nosi svoje izazove, tako i ovo današnje. Ali kada smo jedinstveni, kad pred sobom imamo jasan cilj, međusobno uvažavanje i povjerenje što simbolizira odnos unutar Tigrova onda smo u stanju prevladati sve poteškoće, izazove, pronaći rješenje za sve probleme s kojima se suočavaju branitelji i hrvatski ratni vojni invalidi. Ministarstvo i Vlada u suradnji i partnerstvu sa svim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata na dnevnoj razini analiziraju životne probleme i traže rješenja za njih“, istaknuo je ministar Medved. Spomenuo je donošenje Zakona o braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata za čiju je provedbu osiguran novac, a ono što je najvažnije uspostavlja se odgovarajući odnos društva prema braniteljima i stradalnicima.

„Stvaramo ozračje, gdje branitelj ima poštovanje društva. Nažalost, bilo je i bit će uvijek pokušaja prikazivanja i prokazivanja branitelja u negativnom svjetlu, ali zato smo mi tu svjedoci vremena, ljudi koji smo prošli kalvariju obrane i oslobađanja domovine. Danas smo ovdje, pored svih strahota koje smo proživjeli i spremni smo pomoći onima kojima je najpotrebnije kroz sustavan, ozbiljan i institucionalan pristup“,rekao je ministar Medved. Pohvalio je izdavanje prigodne marke.

U ime gradonačelnika Zagreba “Tigrovima” je obljetnicu čestitao Miodrag Demo iz Gradskog ureda za branitelje i predsjednik Odbora za branitelje zagrebačke Gradske skupštine: “Tigrovi su prva zagrebačka postrojba. Grad Zagreb će uvijek stajati uz njih”.

Otišao u “Tigrove” kao 18-godišnjak

Među brojnim pripadnicima “Tigrova” svečanosti je nazočio i Tomislav Rožić, natporučnik u miru.

„U Tigrove sam otišao 1991. godine s 18 godina. Bio sam na ratištima u Baniji, Kordunu , Lici zapadnoj Slavoniji, južnom bojištu i Bosni. Srećom, nisam bio ranjen. Ova današnja obljetnica podsjeća me na vrijeme zajedništva u Domovinskom ratu i drago mi je kada vidim svoje suborce“, rekao je za ZG-magazin Rožić.

Damir Čičak se priključio “Tigrovima” s 20 godina i danas se osjeća ponosno kao pripadnik 1. gardijske brigade. „Borio sam se na ratištima u istočnoj i zapadnoj Slavoniji , južnom bojištu. Sudjelovao sam u akcijama Oluja i Una. Za mene su bili najljepši dani što sam bio okružen ljudima kao što su moji suborci . Nažalost, mnogi od njih su izgubili živote , a ja sam bio teško ranjen na dubrovačkom bojištu i liječio sam se dvije godine po bolnicama“, ispričao je Čičak.

Tijekom Domovinskog rata “Tigrovima” je kao civil nesebično pomagala Katarina Furjan. „Obišla sam sva ratišta. Kad sam vidjela u kojima uvjetima ratuju, nisam mogla da im ne pomognem. Snabdijevala sam ih toplom odjećom, cigaretama, ali i krunicama. Sjećam se mladića na ratištu kod Ogulina kojem sam dala krunicu i njemu je to jako puno značilo. Tigrovima i njihovima obiteljima i danas pomažem, jer mnogi od njih su u potrebi te se po pitanju njihovih problema obraćam i ministru Tomi Medvedu koji uvijek ima razumijevanja“, rekla je Furjan.

Dani ponosa i tuge

Predsjednik udruge Ratni veterani 1. gardijske brigade “Tigrovi” Ilija Vučemilović-Šimunović istaknuo je kako trodnevno obilježavanje obljetnice za “Tigrove” predstavlja dane ponosa, ali i tuge.

„Današnje stanje nije onakvo kakvo smo sanjali, ali imamo državu. To je ono što je u konačnici najvažnije. Tigrovi su, uz dužno poštovanje prema svakoj postrojbi, doista posebna postrojba. To je postrojba koja je satkana od mladića, dragovoljaca iz čitave Hrvatske te susjedne Bosne i Hercegovine, ogroman broj njih se priključio već početkom 1991. godine. To je postrojba koja se borila od istoka, preko Like, Banije i Velebita do krajnjeg juga. Imamo grobove od vukovarskog područja do krajnjeg juga i Prevlake. Stoga je danas prisutna povezanost gardijske brigade. Nositi znak tigra je bila čast i nama je danas obveza“,rekao je za ZG-magazin predsjednik udruge. Dodao je kako udruga već 11 godina baštini ono što je brigada radila tijekom Domovinskog rata kako se to ne bi zaboravilo i kako bi to mladi naraštaji spoznali i saznali. Udruga brine i o obiteljima poginulih i nestalih “Tigrova” te pruža psiho-socijalnu pomoć i rješava statusna pitanja.

„Ovo izdanje marke je još jedna gesta, doprinos da se u budućnosti ostavi trag onih koji su dali najviše svoj život”, istaknuo je Vučemilović-Šimunović, koji je od samog osnutka brigade bio u “Tigovima”, gdje je došao iz redova specijalne policije.

U sklopu obilježavanja obljetnice ”Tigrova”, među ostalim događanjima, u nedjelju 4. studenoga je otvoren Spomen dom Tigrovima te je predstavljena Ustanove za sveobuhvatnu skrb „Tigrovi“ u Rakitju.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni