Nakon petogodišnjeg putovanja sonda Juno stigla do Jupoiterove orbite

Nakon petogodišnjeg putovanja sonda Juno stigla do Jupoiterove orbite

U orbiti Jupitera letjelica će dubinski analizirati taj divovski planet. Proučavat će unutarnju građu, gravitacijsko polje, magnetsko polje i polarnu magnetosferu

Američka svemirska letjelica Juno uspješno je ušla u orbitu Jupitera, potvrdila je u utorak Američka svemirska agencija (NASA). Udaljenost između Jupitera i Zemlje je 869 milijuna kilometara pa je radijski signal koji je potvrdio uspješan ulazak u orbitu stigao 48 minuta poslije u kontrolni centar. Sonda je lansirana prije pet godina tijekom kojih je prevalila 2,8 milijardi kilometara kroz Sunčev sustav. Njezina misija je prikupljanje podataka o formiranju Sunčeva sustava.

Najbrža svemirska sonda Juno obavila je u utorak ujutro 35-minutni složeni manevar ulaska u polarnu orbitu najvećeg planeta Sunčeva sustava, kojeg će proučavati sljedećih 18 mjeseci, a sve su pratili znanstvenici iz NASA-ina laboratorija u Pasadeni u Kaliforniji.

Sonda na solarni pogon, teška 3,6 tona i veličine košarkaškog igrališta, izvršit će niz od 37 preleta, a većinu vremena će se nalaziti na 10.000 i 4.667 kilometara iznad oblaka tog plinovitog giganta. Podsjetimo, (također NASA-ina) letjelica Pionir 11 (eng. Pioneer) u 1974. godini približila se na Jupiteru na 43.000 kilometara. U orbiti Jupitera letjelica će dubinski analizirati taj divovski planet. Proučavat će unutarnju građu, gravitacijsko polje, magnetsko polje i polarnu magnetosferu. Tijekom misije Juno će biti izložena zračenju ekvivalentnom 100 milijuna stomatoloških rendgenskih snimanja zuba. U tu je svrhu Juno opremljena čvrstom zaštitom od titanija, teškom 172 kilograma koja osigurava opremu i elektroničke instrumente, računalo i električne kabele.

Sonda Juno, koja je stajala 1,1 milijardu dolara, lansirana je 5. kolovoza 2011. iz Cape Canervala na Floridi pričvršćena za raketu Atlas 5. Prva je letjelica koja će orbitirati oko Jupiterovih polova. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni