Nakon duge i teške bolesti preminuo Mustafa Nadarević

Nakon duge i teške bolesti preminuo Mustafa Nadarević

Nakon duge i teške bolesti u 78. godini u Zagrebu je umro glumac Mustafa Nadarević, potvrđeno je u nedjelju 22. studenoga 2020. medijima iz kruga obitelji.

Borio se s rakom pluća, a da boluje od teške bolesti javnosti je priznao početkom godine.

Rođen je 2. svibnja u Banja Luci 1943. , a glumu je diplomirao 1967. na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, prenosi Glas Istre.

Karijeru je počeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a od 1969. do odlaska u mirovinu 2011. zagrebačkoga HNK-a.

Glumio je i u Dramskome kazalištu Gavella, Kerempuhu, riječkom i splitskom HNK-u te na Dubrovačkim ljetnim igrama i na Splitskom ljetu.

Prve velike uloge dobio u domaćim kazališnim komadima Bogdana u Hvarkinji, Pometa u Dundi Maroju, Miletića u Ostavci, Leonea u Gospodi Glembajevima, ali i na stranom repertoaru (Lorenzacco u Lorenzaccio, Cyrano u Cyranou de Bergeracu, Figaro u Figaro se ženi i Figaro se rastaje, M.P. Murphy u Letu iznad kukavičjeg gnijezda).

Istaknuo se i kao karakterni filmski glumac, efektno prilagođavajući kazališnu tehniku filmu. Posebno je zapažena ona ujaka u Kusturičinom filmu Ocu na službenom putu. Ostat će zapamćen i po ulogama u filmovima Miris dunja, Već viđeno, Glembajevi, Praznik u Sarajevu, Gluvi barut i drugima.

Zapažen je i u televizijskim serijama, npr. Velo misto (1980.) J. Marušića, a publika će ga pamtiti i po ulozi Izeta Fazlinovića u seriji Lud, zbunjen normalan koja je snimana od 2007. do 2016. godine.

Za svoj je rad dobio niz nagrada i priznanja, a među njima i nagradu »Vladimir Nazor« za životno djelo za 2016. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni