Nakon četiri godine usvojen zagrebački GUP

Nakon četiri godine usvojen zagrebački GUP

Predsjednik Skupštine Davor Bernardić istaknuo je kako ovaj GUP predstavlja početak uvođenja reda u urbanizam gdje više neće biti moguće pojedinačne situacije u GUP-u koje su dosad bile moguće, kao što je bio slučaj s Varšavskom ulicom ili garažom ispod HNK

Gradska skupština Grada Zagreba u četvrtak je navečer na posljednjoj (48.) sjednici u sadašnjem sazivu prihvatila izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP) grada Zagreba.

Predsjednik Skupptine Davor Bernardić (SDP) izrazio je zadovoljstvo da je nakon četiri godine GUP konačno donesen, kako je rekao, na zadovoljstvo mnogih građana i poslovnih subjekata. Dodao je kako ovaj GUP predstavlja početak uvođenja reda u urbanizam gdje više neće biti moguće pojedinačne situacije u GUP-u koje su dosad bile moguće, kao što je bio slučaj s Varšavskom ulicom ili garažom ispod HNK. „Na ovaj način se uvode jasna pravila i puno nedvosmislenija procedura nego što je to bila prije. Ovo je borba za red“, poručio je Bernardić. Napomeno je kako se GUP treba mijenjati, ali samo po jasnim, strogim i organiziranim procedurama.

Zastupnici međutim nisu usvojili konačni prijedlog odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja Studentski kampus Borongaj. Predsjednik Skupštine je rekao da predložena odluka nije bila u skladu s odlukom o izradi i sadržavala je  170 tisuća četvornih metara bruto razvijene površine, odnosno čak 50 posto više „kvadrata“ nego što je bilo predviđeno. Najavio je da već danas u Gradskoj skupštini imaju sastanak sa predstavnicima Sveučilišta.

Istaknuo je kako Sveučilište kao vrhovna i jedna od najvažnijih institucija u Hrvatskoj treba biti primjer kako se donose urbanistički planovi. „I zato ćemo sutra – da ne bi bilo šumova u komunikaciji -organizirati u Gradskoj skupštini sastanak i pokušati vidjeti na koji način se može u što kraćem roku popraviti prijedlog tako da on ne iskače iz odluke o izradi, da bude zakonit, regularan i da se što prije može krenuti s aplikacijom za Europske fondove“, dodao je.

„Zajednički je interes da se to napravi po najvišim standardima. Sveučilište mora biti primjer“,  zaključio je Bernardić i izrazio nadu da će se problem ispraviti.

Osvrti na posljednji mandat

Komentirajući  ovaj mandat Gradske skupštine Davor Bernardić ju je opisao kao uvođenje reda. Za Hinu je izjavio kako se u zadnjih godinu dana osobno trudio za uvođenje reda, što je najteže, ali prema njegovom mišljenju nužno za grad Zagreb je nužno uvođenje reda, jasnog sustava, pravila i procedure.  Izjavio je rekao kako mu je žao što pojedini dijelovi grada izgledaju urbanističko devastirani jer je to „nepovratno izgubljeno za generacije i naš je zadatak da preostali dio grada i onaj koji se u sljedećem razdoblju bude izgrađivao bude lijep i dobro planiran“.

Potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Morana Paliković Gruden (HNS) kojoj je ovo bio treći zastupnički mandat rekla je kako je u ovom mandatu Skupština imala važniju ulogu po novom zakonu o lokalnoj upravi nego prije, ali smatra da to nije u dovoljnoj mjeri iskorišteno. Pojasnila je da su neke funkcije Skupštine odlukama prepustili izvršnoj vlasti, odnosno gradonačelniku, što je bilo potpuno krivo jer intencija zakonodavca nije bila takva.

Potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Tatjana Holjevac (Zagrebačka nezavisna lista) rekla je da je ovaj mandat bio prvi kad su imali novi zakon o direktnom izboru gradonačelnika i novu situaciju u skupštini sa novim ovlastima.

Potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Danira Bilić (HDZ) rekla je da je mandat ove Gradske skupštine bio poseban s obzirom na činjenicu da su se SDP i njihov gradonačelnik nakon što su zajedno pobijedili na izborima tijekom mandata razišli u promišljanjima što je prouzročilo da je gradonačelnik Bandić čak izašao iz SDP-a. Tada je nastupila ta jedna politička kriza gdje se taj međusobni sukob bivših stranačkih kolega reflektirao i na rad izvršne vlasti i predstavničkih tijela u Gradskoj skupštini i nastale su neke stvari koje sigurno ne bi nastale da nje bilo tog sukoba i te političke krize, počevši od dječjih vrtića.

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Josip Kregar (Nezavisna lista) ocijenio je da je najbolje što je Skupština u svom radu imala bili trenuci u kojima su zaustavljeni neke smjele zamisli gradonačelnika Bandića kao primjerice da se izgradi garaža ispod HNK.  (hina / zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni