Nakon 70 godina Siget ostaje bez zelene oaze

Nakon 70 godina Siget ostaje bez zelene oaze

Brodarski institut više nije na Popisu društava od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku

Nakon što je Udruga građana Siget uputila otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću (Planira li se Hrvatska osim Brodarskog instituta odreći i svog mora?) u kojem su ukazali da se na zelenim površinama Brodarskog instituta već izvode građevinski radovi iako investitoru (Castrum nekretnine d.o.o.) još nije izdana građevinska dozvola, uslijedio je i odgovor državnog tajnika Ministarstva državne imovine Krunoslava Katičića u kojem stoji kako se ondje sve radi – po zakonu.

Katičić demantira vijećnicu Mjesnog odbora Siget i potpredsjednicu Udruge građana Siget Gordanu Pasanec navodeći kako su nakon njezine tvrdnje da »bageri već naveliko ruše i kopaju bez građevinske dozvole«, od direktora Društva zatražili dokumentaciju iz koje proizlazi da se na izgradnji privatno-stambenog objekta u susjedstvu Brodarskog instituta radi »temeljem prethodno uredno izdane građevinske dozvole«.

Pasanec pak ističe da se radovi na spomenutoj lokaciji odvijaju već dva mjeseca, »a građevinska dozvola je izdana tek 17. travnja 2018. godine«.

Državni tajnik pak napominje da je na teren izašao i građevinski inspektor koji je ustvrdio da se sve građevinske aktivnosti odvijaju »u skladu sa zakonskim propisima«. Dodaje i kako dio zemljišta na kojem je započeta izgradnja stambeno-poslovnog objekta nije dio prostora unutar Brodarskog instituta koji građani Sigeta nazivaju »Botaničkim vrtom Novog Zagreba«, već da je to zapravo građevinsko zemljište sukladno važećem prostornom planu.

»Brodarski institut d.o.o. je samo dao suglasnost privatnom investitoru na privremenu uporabu dijelova katastarskih čestica u vlasništvu Društva za iskop građevinske jame i privremenog deponiranja materijala na rubnim dijelovima do 31. 12. 2018.«, napominje Katičić.

No Gordana Pasanec upozorava da su ti svi ti »rubni« dijelovi dio čestica koje su pod zaštitom što je vidljivo i iz grafičkih karata 4d- Zaštićena nepokretna kulturna dobra i 4c- Zaštićeni i evidentirani dijelovi prirode.

»Za one koji ne znaju, 50-ih godina prošlog stoljeća, Crkva tj. Vatikan je dao taj dio čestica tadašnjoj Federativnoj Republici Jugoslaviji isključivo za izgradnju Brodarskog instituta. Ugovori postoje u arhivima, ali ih nitko ne spominje. Jedan od ugovora je navodno i u Arhivu Brodarskog instituta po navodima nekadašnjih zaposlenika«, kaže Pasanec i zaključuje da će spletom okolnosti naselje Siget na kraju ostati bez prekrasne zelene oaze nakon 70 godina i dobiti deponij te (još jedan u nizu) poslovno – stambeni objekt.

Što se pak tiče same sudbine Brodarskog instituta o čemu je također bilo riječi u otvorenom pismu predsjedniku Vlade, državni tajnik podsjeća da je odlukom Vlade RH od 4. 1. 2018. društvo Brodarski institut izbrisano s Popisa društava od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. »Ministarstvo državne imovine je procijenilo kako je održivost poslovanje društva Brodarski institut d.o.o. izvjesnija sa strateškom partnerom kroz zajednički nastup na domaćem i stranom tržištu«, poručio je Krunoslav Katičić. (B. J.)