Nakon 35 godina uhićen mafijaški boss  Vincent Asaro

Nakon 35 godina uhićen mafijaški boss Vincent Asaro

Asaro (78), pripadnik klana Bonanno, jedne od pet njujorških obitelji povezanih s mafijaškom organizacijom Cosa Nostra, od uhićenih je jedini kojega se izravno povezuje s velikom pljačkom u zračnoj luci JFK 1978. godine

Trebalo je proći 35 godina od spektakularne pljačke ovjekovječene u filmu Martina Scorsesea„Dobri momci“, da bi jedan od njezinih glavnih aktera završio iza rešetaka. Naime, u četvrtak je u New Yorku uhićen 78-godišnji mafijaš Vincent Asaro (78), bivši street boss iz klana Bonanno uz još četvoricu njegovih navodnih ortaka. Oni su optuženi za pljačku i iznude koje su provodili više od 40 godina.

Podsjetimo, oružana pljačka koja se dogodila u zračnoj luci John Fitzgerald Kennedy 11. prosinca 1978. bila je najveća pljačka u povijesti Sjedinjenih Država. U pljački je 5 milijuna dolara u gotovini i nakit vrijedan oko milijun dolara. Sveukupna vrijednost koju su pljačkaši oteli u to je vrijeme odgovarala vrijednosti 20 milijuna današnjih dolara.

Novac i nakit nikad pronađeni

Skupina naoružanih i maskiranih muškaraca onesposobila je desetak zaposlenika zračne luke i za samo sat vremena odnijela iz sefa gotovinu  i nakit. Onamo su bili dopremljeni iz Njemačke Lufthansinim teretnim zrakoplovom. No, osim jednog zaposlenika Lufthanse optuženog za pomaganje, nitko nije osuđen za to razbojstvo, a novac i nakit nikada nisu pronađeni.

Asaro, pripadnik klana Bonanno, jedne od pet njujorških obitelji povezanih s mafijaškom organizacijom Cosa Nostra, od uhićenih je jedini kojega se izravno povezuje s pljačkom. U optužnici objavljenoj u četvrtak njegova uloga pojašnjena, a policija i agenti FBI-a  uhitili su ga u njegovom domu u Howard Beachu, u Queensu. Njegov sin Jerome (55) i još dvojica članova obitelji Bonanno, Thomas Di Fiore (70) i John Ragano (52) također su uhićeni u New Yorku i u okolici. Peta osoba, Jack Bonventre (46) se predao. Glasnogovornik saveznog suda rekao je da se sada trebaju pojaviti na sudu u Brooklynu i izjasniti o krivnji.

Inače, film „Dobri momci“, s Robertom De Nirom, Rayom Liottom i Joeom Pescijem iz 1990. govori o usponu i padu klana Lucchese, jedne od pet njujorških mafijaških obitelji, kao i o pljački u JFK-u. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni