Nakon 19 godina Dan državnosti ponovno obilježen 30. svibnja

Nakon 19 godina Dan državnosti ponovno obilježen 30. svibnja

(Foto: Vlada RH)

“Nije dobro mijenjati datume praznika jer ljudima više nije stalo do njih, a neki i ne znaju što se slavi”, rekla je za ZG-magazin Zrinka Novak

Prigodnim programom u subotu 30. svibnja na Trgu svetog Marka obilježen je Dan državnosti.

Svečanost je započela ispaljivanjem 30 počasnih plotuna s Medvedgrada i preletom dva borbena aviona MiG-21.

Uz pratnju Orkestra Oružanih snaga RH hrvatsku himnu izvela je Radojka Šverko. Svečanost je uveličana i nastupom klape Hrvatske ratne mornarice sv. Juraj.

Već tradicionalnu ceremoniju “Velike smjene straže” u povijesnim odorama izveli su pripadnici Počasno-zaštitne bojne OSRH, a održan je i defile Kravat pukovnije.

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića svečanosti su nazočili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner, državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić, ministri u Vladi, predstavnici Hrvatske vojske i drugi visoki dužnosnici. Tom prigodom predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je građanima Dan državnosti.

„Drago mi je da smo ga obilježili na dostojanstven i lijep način kako priliči evociranju uspomena na 30 svibnja 1990. godine kada je konstituiran prvi višestranački demokratski Sabor, dan koji je bio prekretnički trenutak za sve važne datume“, rekao je Plenković. Dodao je da treba zahvaliti svim hrvatskim braniteljima i građanima koji su dali živote za slobodu Hrvatske i demokraciju te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, koji je prije 30 godina zacrtao put hrvatske demokracije, gospodarstva, pravnog sustava i međunarodnog pozicioniranja.

Plenković je ustvrdio da je posebno važno što je već tada dr. Franjo Tuđman naglasio pitanje demografske revitalizacije koje je prepoznao kao ključni problem Hrvatske, ali isto tako i pomirbu među hrvatskim narodom zbog trauma u prošlom stoljeću.

„Na tom tragu vodimo našu politiku svjesni da je u hrvatskom društvu, među hrvatskim građanima potrebno zajedništvo živjeli oni u domovini ili diljem svijeta“, poručio je Plenković.

Ovogodišnja svečanost nije okupila veliki broj građana, a među nazočnima u prigodnom programu uživala je i 14-godišnja Iva Šabić. „Program je vrlo zanimljiv, a posebno mi se se svidio nastup klape sv. Juraj”, rekla je za ZG-magazin.

Zagrepčanka Ana Almer istaknula je da su neki njezini članovi obitelji poginuli za slobodu domovine te je za nju Dan državnosti veliki dan. Osvrnula se i na ponovno obilježavanje Dana državnosti 30 svibnja od ove godine, a koji se 19 godina obilježavao 25 lipnja. Smatra da datume povijesnih praznika ne treba mijenjati što, kako je rekla, svaka Vlada čini, jer joj tako odgovara, a čime se samo ljudi zbunjuju.

„Dan državnosti za mene znači slobodu, neovisnost, da smo kao narod konačno svoj na svome. Uvijek sam slavila taj praznik bez obzira na datum, ali mi je drago što se ponovno slavi 30. svibnja. Nije dobro mijenjati datume praznika jer ljudima više nije stalo do njih, a neki i ne znaju što se slavi”, rekla je za ZG-magazin Zrinka Novak.

U povodu Dana državnosti državni vrh je položio vijence na zagrebačkom groblju Mirogoj pored spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, pored središnjeg križa, na grob prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata.

 

Vijence je položilo i svijeće zapalilo i izaslantvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem. Također je u crkvi sv. Blaža održana sveta misa za domovinu koju je predvodio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić. U sklopu obilježavanja Dana državnosti kod fontana ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice održan je koncert Jazz orkestra Hrvatske vojske, a u večernjim satima ispred HNK nastup opernih, baletnih i dramskih umjetnika.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni