„Nakon 100 godina ponovno se borimo za iste stvari“

„Nakon 100 godina ponovno se borimo za iste stvari“

„Sačuvajmo rad na neodređeno“, „Nećemo zaboraviti 8+8+8“, „Ne prihvaćamo demontažu socijalne države“, „ZOR mora pasti“, samo su neke od parola koje su nosile prosvjednice na Međunarodni dan žena, kako bi iskazale svoje protivljenje protiv novoga Zakona o radu

„Nećemo zaboraviti osam sati rada, osam sati kulturnog uzdizanja i osam sati odmora“, poruka je stotinjak aktivistkinja za ženska prava i socijalnu pravdu, koje su se subotu okupile pred zgradom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje  u  Zvonimirovoj 15 i krenule u prosvjedni marš zagrebačkim ulicama. Prosvjed je održan  povodom Međunarodnog dana žena, 8. ožujka kako bi se izrazilo protivljenje s izmjenama koje donosi novi Zakon o radu (ZOR). Njih su u prosvjedu podržali i sindikalni kolege, koji su im se pridružili u povorci.

Ljubičasta boja u spomen je na žene iz Chicaga poginule u borbi za pravo glasa i bolje uvjete rada čija su tijela bila umotana u ljubičaste plahte. „Žalosno je da se nakon više od 100 godina moramo boriti za iste stvari“, poručile su žene na Trgu bana Jelačića

„Sačuvajmo rad na neodređeno“, „Nećemo zaboraviti 8+8+8“, „Ne prihvaćamo demontažu socijalne države“, „ZOR mora pasti“, samo su neke od parola koje su nosile aktivistkinje u povorci od Zvonimirove do Trga bana Jelačića. Povorka se zaustavila ispred Varteksove zgrade. U koloni su se vijorile brojne ljubičaste zastave na kojima je pisalo „8. ožujka“.

Povijest se ponavlja

Ljubičasta boja u spomen je na žene iz Chicaga poginule u borbi za pravo glasa i bolje uvjete rada čija su tijela bila umotana u ljubičaste plahte. „Žalosno je da se nakon više od 100 godina moramo boriti za iste stvari“, poručile su žene na Trgu bana Jelačića.

Aktivistkinje iz Ženske mreže Hrvatske, ženskih sindikalnih grupa i Ženske fronte za radna i socijalna prava  istaknule su da novi ZOR promovira nesigurne oblike rada, produljuje radni tjedan i ograničava pravo radnika na štrajk. „Takve neoliberalne reforme koje pogoduju isključivo kapitalu, a nauštrb radnica i radnika i demontažu socijalne države ne smijemo dopustiti“, istakle su.

Upozorile su da će novi ZOR posebice pogoditi žene, trudnice, starije radnice i osobe s invaliditetom i dodatno otežati položaj mladih žena na tržištu rada. Višnja Stanišić, predsjednica ženskog sindikalnog odbora i članica Ženske fronte upozorila je na veliki problem žena nakon povratka porodiljnog dopusta jer je čest slučaj da se ne mogu vratiti na isto radno mjesto pa čak ni u istu tvrtku.

„Novi prijedlog Zakon o radu donosi veći broj nezaposlenih, iako se govori o fleksibilizaciji zapošljavanja. Takva se fleksibilizacija valjda misli provesti lakšim otpuštanjem“, upozorila je. Osim toga, kaže, rad na određeno postao je pravilo, ne iznimka, a takva se situacija ovim prijedlogom zakona dodatno legitimizira jer radni tjedan može trajati i do 60 sati.

Aktivistkinje zahtijevaju radni tjedan do 40 sati i osam sati prekovremenog rada, ugovor o radu na neodređeno vrijeme na najdulje dvije godine, ograničavanje broja ugovora o radu na neodređeno u jednoj tvrtki, vraćanje žena nakon porodiljnog dopusta na isto radno mjesto. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni