Nakladnici će dobiti gradske prostore za kunu po kvadratu

Nakladnici će dobiti gradske prostore za kunu po kvadratu

Povodom vijesti o slomu uglednog hrvatskog knjižarskog lanca Algoritam gradonačelnik Milan Bandić u petak, 12. svibnja, sazvao je hitan sastanak sa zagrebačkim nakladnicima kako bi razgovarali o tome što Grad Zagreb u ovom trenutku može učiniti da se ublaže negativne posljedice za čitav sektor te kako ubuduće olakšati njihovo poslovanje u Zagrebu.

Problemi Zajednice nakladnika i knjižara svakako zaslužuju puno veću pozornost i brigu svih institucija u Hrvatskoj imajući u vidu neprocjenjivu važnost ove djelatnosti za hrvatsku kulturu u cjelini, ocjenjuju u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport. Grad Zagreb ovom inicijativom te konkretnim mjerama koje će poduzeti na dobrobit nakladnika želi biti svijetlim primjerom ne samo nadležnim ministarstvima nego i drugim gradovima i lokalnim zajednicama u Hrvatskoj.

Stoga su doneseni sljedeći zaključci i odluke koje su prisutni nakladnici pozdravili:

  1. Gradonačelnik je donio odluku da se nakladnicima i knjižarima omogući zakup poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zagreba za 1 kunu po četvronom metru, također, pričuva će iznositi isto tako 1 kunu.
  2. Pod istim uvjetima davat će se u najam prostori na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu.
  3. Sudionici ovog sastanka apeliraju na Ministarstvo kulture i Ministarstvo državne imovine da mjere iz točke 1. iz ovog zapisnika primijene na poslovne prostore u vlasništvu Republike Hrvatske te da razmotre druge mogućnosti pomoći nakladnicima.
  4. Tijekom sljedećeg tjedna održat će se sastanci s nakladnicima u Gradskom uredu za gospodarstvo, rad i poduzetništvo te u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport kako bi se razmotrile dodatne mogućnosti pomoći nakladnicima.

Sastanku koji je održan u zgradi Gradske uprave, uz gradonačelnika Milana Bandića i Ivicu Lovrića, pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport nazočili su i Slavko Kojić, pročelnik Gradskog ureda za financije, Damir Lasić, pročelnik Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada, Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Gordana Mikulić, voditeljica Odjela za poslovne prostore i poslove zakupa.

Od predstavnika nakladnika na sastanku su bili: Ante Žužul ( Školska knjiga d.o.o.), Milana Vuković Runjić (Vuković &Runjić), Neven Antičević (Algoritam d.o.o.), Zdenko Ljevak (Naklada Ljevak d.o.o.), Mišo Nejašmić (Jesenski&Turk d.o.o.), Miro Petric (Alfa d.o.o.), Mladen Zatezalo (V.B.Z. d.o.o.), Zvonimir Čimić (Znanje d.o.o.), Slavko Kozina (Naša djeca d.o.o.), Željko Marić (Profil d.o.o.), Bojan Vidmar (Mozaik knjiga d.o.o.) i Romeo Vrečko (Fokus komunikacije d.o.o.). (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni