Najviše Oscara filmu “Gravitacija”

Najviše Oscara filmu “Gravitacija”

„Dvanaest godina ropstva“ osvojio je Oscara za najbolji film, dok je „Gravitacija“ meksičkoga redatelja Alfonsa Cuarona osvojila najviše zlatnih kipića, i to čak u sedam kategorija

Na jučerašnjoj dodijeli najprestižnije filmske nagrade Oscar film Stevea McQueena Dvanaest godina ropstva osvojio je Oscara za najbolji film, dok je Gravitacija meksičkoga redatelja Alfonsa Cuarona osvojila najviše zlatnih kipića, i to čak u sedam kategorija. Najboljim su glumcima proglašeni Cate Blanchett i Matthew McConaughey.

Dvanaest godina ropstva je film snimljen po istinitoj priči slobodnoga crnca prodanog u ropstvo. Osim za najbolji film ovo je ostvarenje osvojilo još dva Oscara. Lupita Nyong’o pobijedila je u kategoriji najbolje sporedne glumice, a film je osvojio i Oscara za najbolji adaptirani scenarij po memoarima Solomona Northupa.

Svemirski triler Alfonsa Cuarona Gravitacija u kojemu Sandra Bullock glumi doktoricu Stone koja odlazi na svoju prvu misiju u svemir, a George Clooney iskusnog astronauta Matta Kowalskog na posljednjem letu, osvojio je Oscare za najbolju režiju, fotografiju, montažu, originalnu glazbu, zvuk, montažu zvuka i vizualne efekte.

Matthew McConaughey Oscara je osvojio za glavnu mušku ulogu u filmu Dobri dileri iz Dallasa u kojemu glumi homofobnog Teksašanina Rona Woodroofa koji se zarazi AIDS-om i zaobilazeći sustav počinje pomagati oboljelima od te bolesti da nabave potrebne lijekove. Film je osvojio je i Oscare za najbolju mušku sporednu ulogu (Jared Leto) te za šminku.

Cate Blanchett nagrađena je za glavnu žensku ulogu u filmu Woodyja Allena Jasmine French u kojemu glumi bivšu bogatašicu koja se ne može pomiriti s činjenicom da je sve izgubila.

Dva Oscara dobio je i Veliki Gatsby koji je nagrađen u kategorijama scenografije i kostimografije.

Spike Jonze dobio je Oscara za najbolji originalni scenarij za film Ona, dok je u kategoriji najbolje pjesme Oscar dodijeljen pjesmi Let it Go iz filma Snježno kraljevstvo.

Više na: http://oscar.go.com/nominees.

(zg-magazin)