Najviše korupcije u pravosuđu i zdravstvu

Najviše korupcije u pravosuđu i zdravstvu

Utješno je da se u Zagrebu lani smanjio sveukupni broj kaznenih djela, općeg kriminaliteta, imovinskih delikata itd., no istodobno se smanjio i postotak njihova rješavanja. Neznatno je porastao organizirani kriminalitet, a stopa njegove razriješenosti smanjena je za čak 10 posto

Antikorupcijsko povjerenstvo Gradske skupštine Grada Zagreba od pet je nadležnih institucija zatražilo da mu se dostave statistički podaci vezani uz korupciju u Zagrebu, a podatke su dostavili Gradski kontrolni ured, Policijska uprava Zagrebačka (PUZ) i Transparency International Hrvatska (TIH). Na današnjoj  sjednici Antikorupcijskog povjerenstva, njegova predsjednica Danira Bilić (HDZ) zaključila je kako će Povjerenstvo uputiti požurnicu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH), a do iduće sjednice statističke podatke o pojavama korupcije trebalo bi dostaviti i Partnerstvo za društveni razvoj.

Prema podacima TIH-a, tijekom 2011. i 2012. godine njihovo je Antikorupcijsko savjetovalište s područja grada Zagreba zaprimilo 91 prijavu (od toga 20 anonimnih) koje se tiču korupcije. Najveći broj prijava odnosi se na korupciju u pravosuđu, a potom je slijedilo zdravstvo.

Gradski kontrolni ured (GKU) prošle je godine obavio 47 kontrola temeljem naloga gradonačelnika, od čega je 18 kontrola obavljeno temeljem podnesaka građana. Oni su tražili obavljanje kontrole iz slijedećih područja:

– rad podružnica Zagrebačkog holdinga (ZH)

– dodjela poslovnih prostora u vlasništvu Grada na privremeno korištenje

– rad komunalnih redara

– izdavanje lokacijskih dozvola

– rad dječjih vrtića

– rad skloništa za nezbrinute životinje.

Ukupno je devet predmeta proslijeđeno na postupanje Službi za unutarnju reviziju i kontrolu ZH-a, dok je jedan proslijeđen na daljnje postupanje PUZ-u.

Iz PUZ-a napominju da u njihovom izvješću nije iznesen dio koruptivnih kaznenih djela jer nisu u nadležnosti ovo Policijske uprave. Iz njihova izvješća može se iščitati da je 2011. zabilježeno ukupno 101 koruptivno  kazneno djelo, a 2012. ukupno 273 takvih djela. Postotak rješavanja tih djela smanjio se lani za 0,7 posto u odnosu na godinu ranije. Utješno je da se u Zagrebu lani smanjio sveukupni broj kaznenih djela, općeg kriminaliteta, imovinskih delikata itd., no istodobno se smanjio i postotak njihova rješavanja. Neznatno je porastao organizirani kriminalitet, a stopa njegove razriješenosti smanjena je za čak 10 posto.

Član Povjerenstva Pavel Kobler (ZNL) izrazio je zabrinutost s obzirom na netransparentnosti u izboru ravnateljica dječjih vrtića o čemu su zaprimljene anonimne ali i neanonimne prijave, pa bi o tome trebalo obavijestiti Gradski ured za obrazovanje i sport.

S obzirom da već pristižu prijave građana na koruptivne radnje u ustanovama Grada Zagreba, članovi povjerenstva ukazali su na značaj da čim prije zaživi internetska stranica na kojem bi se objavljivali zaključci i aktivnosti Antikorupcijskog povjerenstva, dok bi se građanima putem iste stranice omogućilo brže i jednostavnije prijavljivanje korupcije. No trebalo je postići dogovor oko toga gdje će biti smještene stranice Antikorupcijskog povjerenstva, pa je odlučeno da će ono dobiti svoju internetsku stranicu u sklopu internetskih stranica Grada Zagreba, nakon čega će se i na webu Gradske skupštine postaviti veza prema toj stranici.

Ovakav postupak Alen Ostojić (HSLS) je nepotrebnim odugovlačenjem jer građanima nije bitno na kojoj će internetskoj adresi biti stranica već da ona čim prije zaživi.   (B. Jagačić)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni