Najviše je nezaposlenih novinara s visokom stručnom spremom

Predstojnica Odsjeka za novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti Marijana Grbeša ocijenila je kako su upisne kvote za novinarstvo neusklađene s potrebama tržišta rada / Najviše nezaposlenih novinara ima u Zagrebu

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) od 31. prosinca 2012., na burzi je registrirano 745 nezaposlenih novinara i pet urednika. Za novinarsku profesiju zabrinjavajući je to podatak kao i činjenica da su novinari među onim nezaposlenim koji najteže pronalaze novo zaposlenje, rečeno je sinoć na tribini Hrvatskog novinarskog društva (HND) “Novinari na burzi”.

Radi se o trostruko većem broju u odnosu na 2008. kada je na Zavodu za zapošljavanje bilo registrirano 229 novinara, istaknula je novinarka i moderatorica tribine Melisa Skender. U odnosu na 2011. lani je na HZZ-ou registrirano 116 novinara, što je dvostruko veći broj u odnosu na 2009. i 2010. kada ih je bilo registrirano 67 nezaposlenih novinara. Od ukupnog broja nezaposlenih novinara, njih 211 nema nikakvog novinarskog iskustva, kazala je Skender.

Najviše nezaposlenih novinara je s visokom stručnom spremom te ih je 150 sa srednjom stručnom spremom koji su radili kao novinari. Prema regionalnoj podjeli, najviše nezaposlenih novinara ima u Zagrebu, a slijede Splitsko-dalmatinska županija i Primorsko-goranska županija. Najveći broj nezaposlenih novinara su oni u dobi od 25 do 29 godina, ali ta se dobna skupina najviše i zapošljava.

Predstojnica Odsjeka za novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti Marijana Grbeša ocijenila je kako su upisne kvote za novinarstvo neusklađene s potrebama tržišta rada.

Psihologinja Ivana Sabol istaknula je kako je novinarstvo profesija u kojoj, zbog mnogo stečenih znanja i iskustava, lako može doći do prekvalifikacije, nakon čega se može tražiti posao i u drugim profesijama. (hrt / zg-m)

 

Ova stranica koristi kolačiće. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close