Najveći zrakoplov na svijetu mogao bi promijeniti način lansiranja satelita

Najveći zrakoplov na svijetu mogao bi promijeniti način lansiranja satelita

“Ako biste postavili središte ovog zrakoplova na nogometni teren, vrhovi krila bili bi iza stativa za oko 4,5 metra na svakoj strani“

Stratolaunch, najveći zrakoplov na svijetu s rasponom krila od 117 metara, trebao bi svoj prvi testni let izvesti tijekom 2016. godine.

Sadržavat će šest motora i 28 kotača, a gradi se od dijelova dva iskorištena Boeinga 747. Radi se o velikom pothvatu, a iza njega stoji Microsoft suosnivač Paul Allen.

“Ako biste postavili središte ovog zrakoplova na nogometni teren vrhovi krila bili bi iza stativa za oko 4,5 metra na svakoj strani“, naveo je Kevin Mickey, predsjednik kompanije Scaled Composites koja radi na zrakoplovu.

Letjelicom bi trebala upravljati tročlana posada, smještena u desnom trupu.

Ipak, cilj njezinog stvaranja nije postizanje najvećeg zrakoplova na svijetu već promjena načina lansiranja satelita u svemir.

Naime, Stratolaunch ili Roc, kako ga nazivaju prema mitskoj ptici, dizajniran je za prijevoz raketa sa satelitima između svoja dva trupa. Na određenoj visini rakete bi se trebale odvojiti i poletjeti u svemir, a nakon toga ispustiti satelit.

Ako projekt bude uspješan jasno je da će doći do smanjenja troškova i povećanja broja lansiranja tijekom niza vremenskih uvjeta, a komercijalni letovi ovog zadivljujućeg izdanja mogući su možda tek od 2020. godine. (https://www.yahoo.com/autos/s/stratolaunch-soon-largest-plane-world-133041433.html?soc_src=mail&soc_trk=ma/zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni