Najveća kamera na svijetu za bolje upoznavanje svemira

Najveća kamera na svijetu za bolje upoznavanje svemira

Očekuje se da će generirati oko šest milijuna gigabajta podataka godišnje, a koristit će se, između ostalog, i za u praćenje potencijalno opasnih asteroida

Uskoro započinje gradnja najveće digitalne kamere na svijetu s rezolucijom od čak 3,2 gigapiksela, što s može usporediti sa slikom koja bi nastala spajanjem 1500 HD televizijskih ekrana, a nalazit će unutar LSST teleskopa (Large Synoptic Survey Telescope), veličine impresivnih 8,4 metara, koji se gradi u Čileu.

Ne iznenađuje informacija da nova kamera neće biti lagana. Uređaj s tri ogledala je veličine malog automobila, a težit će 2,7 tona. Sadržavat će čak 189 senzora, imati jednaku razlučivosti kao 800 tisuća kamera od 8 megapiksela, te mehanizam za promjenu filtera i okidač za gledanje različitih valnih duljina.

Kamera će biti izgrađena i testirana tijekom sljedećih pet godina u Kaliforniji prije konačne ugradnje u teleskop.

Plan je da 2022. godine kamera s teleskopom započne desetogodišnju misiju snimanja cijelog južnog neba svakih nekoliko noći u sklopu programa katalogiziranja broja vidljivih zvijezda i galaksija, a očekuje se da će generirati oko šest milijuna gigabajta podataka godišnje.

Znanstvenici se nadaju da će njezini podaci pomoći u razumijevanju formacije galaksija, zatim u praćenju potencijalno opasnih asteroida a pružit će i bolje razumijevanje tamne tvari i energije, za koju se vjeruje da čini 95 posto svemira. (I. C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni