Najveća hrvatska kolonija čigri nalazi se u Svetoj Nedelji

Najveća hrvatska kolonija čigri nalazi se u Svetoj Nedelji

Prošle godine uz čigre je na otoku gnijezdilo i 10 parova riječnih galebova te jedan par crvenokljunih labudova. Za uspješno gniježđenje ovih ptica potrebno je osigurati mir na gnjezdilištu

Među pticama koje se u proljeće vraćaju s dalekih zimovališta je i crvenoglava čigra. Na otočiću na šljunčari Rakitje, u Svetoj Nedelji nalazi se najveća hrvatska kolonija čigri koja čini oko petinu svih crvenokljunih čigri u Hrvatskoj. Kako se čigre gnijezde na tlu, otoci su za njih idealna staništa jer onemogućuju pristup kopnenim predatorima. Stoga se čigre najčešće gnijezde na šljunčanim riječnim sprudovima.

Crvenokljuna čigra uglavnom zimuje uz obale Afrike. Poznata je po vrlo dugačkim putevima seobe koji kod pojedinih ptica mogu iznositi i 25000 km u jednom smjeru. Upravo zbog tako zanimljivih seobenih kretanja, od 2016. u Zagrebačkoj županiji provodi se obilježavanje crvenokljunih čigri prstenjem u boji, a dio jedinki obilježen je i geolokatorima – sitnim uređajima mase nekoliko grama koji bilježe cijeli put koji ptice prolaze.

Zanimljiv je podatak da se na šljunčari Rakitje nalazi najveća hrvatska kolonija čigri koja broji oko 100 parova što prema procjenama ornitologa čini oko petinu svih crvenokljunih čigri u Hrvatskoj. Inače najčešće za gniježđenje biraju riječne sprudove, ali kako se na rijeci Savi za visokih voda sprudovi redovito poplavljuju, gniježđenje je često bilo neuspješno te su čigre preselile na ovaj otočić na kojem je razina vode mnogo stabilnija. Otoci također predstavljaju idealna staništa jer onemogućuju pristup kopnenim predatorima. Problem na koji čigre nailaze je što takvi otoci bez ljudske intervencije obrastaju različitim vrstama biljaka te bi kroz par godina bili potpuno neupotrebljivi za gniježđenje. Zbog toga je potrebno redovito uklanjati vegetaciju s otoka. Takva akcija provedena je u petak 7. travnja 2017., a u njoj su sudjelovali djelatnici Zavoda za ornitologiju te volonteri JU „Zeleni prsten“ Zagrebačke županije. Otok je očišćen od niske vegetacije i mladih izdanaka vrba te je sada spreman prihvatiti stotinjak parova čigri. U odnosu na prošlu godinu, površina prikladna za gniježđenje povećana je za oko 30 %.

Prošle godine uz čigre je na otoku gnijezdilo i deset parova riječnih galebova te jedan par crvenokljunih labudova. Za uspješno gniježđenje ovih ptica potrebno je osigurati mir na gnjezdilištu, odnosno ne prilaziti čamcima ili se iskrcavati na otočić, a koloniju obilaze jedino ornitolozi prilikom redovitog monitoringa čigri. Povratak čigri očekujemo u drugoj polovici travnja ili početkom svibnja, a s nestrpljenjem čekamo povratak ptica obilježenih geolokatorima i odgovor na pitanje gdje naše čigre odlaze zimi. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni