Najuspješnijim tvrtkama dodijeljene “Zlatne kune”

Najuspješnijim tvrtkama dodijeljene “Zlatne kune”

Gospodarstvenicima se obratio i potpredsjednik HGK Josip Zaher čestitajući im na ostvarenim poslovnim uspjesima koji su rezultat, istaknuo je, njihovog znanja, tržišno potvrđene kvalitete proizvoda i usluga te ulaganja u tehnoški napredak i ljude, a to u vrijeme krize nije nimalo lako

Za ostvarene poslovne rezultate te iskazanu financijsku, tehnološku i inovativnu izvrsnost u prethodnoj godini jučer su na svečanoj sjednici Gospodarskoga vijeća Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb dodijeljena tradicionalna priznanja – Plakete „Zlatna kuna“ najuspješnim velikim, srednjim i malim trgovačkim društvima s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije. Svečanoj sjednici, uz gospodarstvenike, nazočili su i predstavnici lokalne i regionalne samouprave te gospodarskih, znanstvenih i drugih institucija, a između ostalih potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher, zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujevič i drugi.

Predsjednik Komore Zagreb dr. Zlatan Fröhlich istaknuo je kako su ovogodišnji gospodarski laureati pokazali izuzetne poslovne rezultate u primjeni novih tehnologija, izvoznim postignućima, zapošljavanju i inovativnosti, što je tim važnije jer poslovanje u uvjetima ekonomske krize zahtijeva upravo takve vrhunske menadžerske sposobnosti upravljanja poslovnim procesima i usmjeravanja razvoja. Govoreći o godini na izmaku obilježenoj uglavnom negativnim trendovima, kao dobar znak spomenuo je smanjenje broja nezaposlenih za 2,1 posto te zapažene rezultate u turizmu, s tim da je na području Zagreba i Županije povećan broj dolazaka turista za 8,6 posto, pri čemu se povećanje gotovo u potpunosti odnosi na strane goste, dok je povećanje na razini Hrvatske bilo 5 posto.

Osvrnuo se i na provedenu reformu sustava HGK kroz smanjenje broja zaposlenika za gotovo trećinu i racionalizaciju komorskog unutrašnjeg uređenja, a time i troškova, naglašavajući da Komora želi biti što efikasniji servis svojih članica i reprezentant njihovih interesa u odnosima s ministarstvima i Vladom te promotor u odnosima sa stranim partnerima. Stoga će kao institucija još aktivnije raditi na poticanju projekata koji pridonose ukupnom gospodarskom i društvenom razvoju. Gospodarstvenicima se obratio i potpredsjednik HGK Josip Zaher čestitajući im na ostvarenim poslovnim uspjesima koji su rezultat, istaknuo je, njihovog znanja, tržišno potvrđene kvalitete proizvoda i usluga te ulaganja u tehnoški napredak i ljude, a to u vrijeme krize nije nimalo lako.

U tom pogledu, Hrvatska gospodarska komora, rekao je, uvodi i nove usluge, s namjerom da tvrtkama olakša poslovanje, a što se budućnosti same institucije tiče, naglasio je potrebu da bude nezavisna od politike. U ime svih nagrađenih prigodnim riječima zahvalila se Gordana Kovačević, predsjednica Uprave tvrtke Ericsson Nikola Tesla, ističući poduzetničke ideje i jasne poslovne vizije kao pokretače razvoja.

Nagrađena trgovačka društva

U kategoriji velikih trgovačkih društava s područja grada Zagreba Plaketu „Zlatna kuna“ HGK-Komore Zagreb dobio je Ericsson Nikola Tesla d.d., kompanija iz poslovnoga sustava švedske korporacije Ericsson, prisutne u Hrvatskoj od 1995., koja s ponosom ističe da korijene vuče iz hrvatskoga poduzeća „Nikola Tesla“ osnovanog prije 65 godina. Ta kompanija svoj uspjeh gradi na integraciji znanja i tehnologije, a rezultat su visokosofisticirani telekomunikacijski proizvodi, usluge i rješenja, ali i prepoznatljiv status društveno odgovorne kompanije. Poslovne 2013. ostvarila je ukupan prihod od 1,35 milijardi kuna, uz udjel izvoza od 72 posto, dobit od 143,9 milijuna kuna, dok je u dugotrajnu imovinu investirano 52,5 milijuna kuna, što je sve bio rezultat rada 1 922 zaposlenika.

U istoj kategoriji s područja Zagrebačke županije Plaketom „Zlatna kuna“ nagrađena je Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o., kompanija u vlasništvu Republike Hrvatske, osnovana 1999. godine koja se bavi djelatnošću od posebnog državnog interesa pružajući usluge kontrole zračnog prometa, komunikacije, navigacije, nadzora, zrakoplovne meteorologije itd., poštujući kao temeljni princip visoki stupanj sigurnosti zračnog prometa, uz stalna ulaganja u unapređenje postojećih sustava i tehnologije. Ta je kompanija sa 737 zaposlenih u 2013. godini ostvarila ukupan prihod od 642,2 milijuna kuna, uz udjel izvoza od 91,5 posto, te zabilježenih 2 511 letova u danu, najviše od samostalnosti Hrvatske. Dobit poslovne godine iznosila je 3,1 milijun kuna, a u razvoj je investirano 101,6 milijuna.

U kategoriji srednje velikih trgovačkih društava s područja Zagreba Plaketa „Zlatna kuna“ dodijeljena je tvrtki Končar-Mjerni transformatori d.d., koja je od 1991. dio poslovnoga sustava Končar-Elektroindustrija uz koji je vezan i njezin razvoj započet prije 67 godina. U proizvodnom programu te tvrtke danas su zastupljeni mjerni transformatori različitih vrsta i namjena s primjenom u energetskim postrojenjima na svim kontinentima, kao rezultat kontinuiranih ulaganja u tehnološki razvoj i istraživanje, strateški usmjerenih na jačanje konkurentnosti. Prepoznatljiva na tržištu kao pouzdan poslovni partner i kao društveno odgovorna prema kupcima, zaposlenicima i zajednici, ta kompanija s 243 zaposlenih poslovnu 2013. završila je s ostvarenim ukupnim prihodom od 184 milijuna kuna, uz udjel izvoza od 78 posto, dok je dobit iznosila je 12,1 milijun kuna, a vrijednost investiranih sredstava u razvoj 3,5 milijuna kuna.

S područja Zagrebačke županije u istoj kategoriji nagrađena je Hospira Zagreb d.o.o. koja je dio je američke farmaceutske kompanije prisutne u Hrvatskoj od 2009. godine kad je preuzela Plivino biotehnološko poslovanje, nastavivši tim proizvodnim putom. Danas se u Prigorju Brdovečkom bavi proizvodnjom farmaceutskih pripravaka i ima 129 zaposlenih. Poslovnu 2013. godina završila je s ukupnim prihodom od 273 milijuna kuna, uz udjel izvoza od 99,7 posto, dok je ostvarena dobit iznosila 112,4 milijuna kuna, a u razvoj je investirano 202 milijuna kuna.

U kategoriji malih trgovačkih društava s područja Zagreba Plaketu „Zlatna kuna“ dobila je tvrtka Fridrih d.o.o. čije je poslovanje počelo prije 33 godine na tradicijama obiteljske proizvodnje gljiva u zagrebačkom Dumovcu, uz početnu proizvodnju od 16 tona gljiva godišnje. Izabravši put ulaganja u razvoj kroz proširenje pogona i unapređenje tehnologije, ta tvrtka danas ostvaruje tjednu proizvodnju od 25 tona svježih gljiva – šampinjona i ima 75 zaposlenika. Poslovnu 2013. završila je ostvarenim ukupnim prihodom od 22,9 milijuna kuna, pri čemu je udjel izvoza bio 22 posto, dok je dobit iznosila 465 tisuća kuna, a u razvoj je uloženo 1,5 milijuna kuna.

U istoj kategoriji s područja Zagrebačke županije nagrađena je tvrtka Lim Samobor d.o.o., prisutna na tržištu od 2006. godine, ali utemeljena na 90-godišnjoj tradiciji proizvodnje metalne ambalaže poduzeća LIM. Ulaganja u tehnologiju i modernizaciju pogona te proširenje asortimana koji danas obuhvaća metalnu ambalažu za potrebe različitih industrija i različite namjene, otvorili su tvrtki Lim Samobor razvojne mogućnosti, obzirom da se radi o ekološki prihvatljivoj ambalaži koja se može u potpunosti reciklirati neograničen broj puta, a konkurentnost je potvrđena na domaćem i inozemnom tržištu. Ta tvrtka s 58 zaposlenih ostvarila je 2013. godine ukupan prihod od 42 milijuna kuna, s udjelom izvoza od 40,3 posto, dok je dobit iznosila 472 tisuće kuna, uz istodobno u razvoj uloženih 26,4 milijuna kuna.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni