Najstariji stanovnik Europe je jedan bor

Najstariji stanovnik Europe je jedan bor

Na sjeveru Grčke pronađeno je najstarije stablo na europskom kontinentu. Znanstvenici su ga nazvali Adonis, prema jednom od bogova iz grčke mitologije.

Bosanski bor (Pinus heldreichii) nedavno otkriven na visoravnima sjeverne Grčke je po svemu sudeći najstarije stablo u Europi. Procjenjuje se da je bor star tisuću sedamdeset i pet godina. Starost stabala se određuje prema broju godova. Godovi služe za datiranje određenih godina, a ta se metoda, koju je razvio A. E. Douglass, naziva dendrokronologija.

Ovaj milenijski bor otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta u Arizoni, Sveučilišta u Mainzu i Sveučilišta u Stockholmu.

„Zapanjujuće je da je ovaj veliki, kompleksni i impresivni organizam preživio toliko dugo u tako neprijateljskom okolišu, na zemlji koja je kultivirana već preko 3.000 godina”, komentira švedski dendrokronolog Paul J. Krusic, voditelj istraživanja. „Djedica” je otkriven u društvu još nekoliko tisućugodišnjaka u šumi na planini Pindos.

„Prije mnogo godina čitao sam rad o vrlo interesantnoj šumi u Grčkoj. U našem istraživanju pokušali smo kronološki pratiti klimatsku povijest te je potraga za jako starim drvećem bila naša motivacija. Kako bismo odredili starost drveta, trebali smo uzeti uzorak debla od kore do centra. Uzorak je dugačak jedan metar i ima 1075 godova,” pojasnio je Krusic.

Znanstvenici se nadaju da će godišnje varijacije u izgledu godova drveća slične starosti, pa čak i onih koja su prije nekoliko stoljeća uginula i ostala zakopana u zemlji, otkriti informacije o klimatskim promjenama koje su se događale prije tisuću godina.

U svom tisućeljetnom postojanju bor Adonis je mnogočemu posvjedočio:

941. Adonis je tek proklijao, Bizantsko carstvo je na vrhuncu moći, dok na sjeveru Vikinzi dolaze do Crnog mora.

1041. Adonis slavi stoti rođendan, u Kini je objavljena knjiga u kojoj se opisuje barut. U Škotskoj upravo traje proslava krunidbe kralja Macbetha.

1191. Adonis je star 250 godina. Saladin vodi sveti rat protiv treće generacije križara u Svetoj zemlji, dok se u Oxfordu i Parizu otvaraju sveučilišta.

1441. Adonis ima 500 godina. Otomansko carstvo je pokorilo Grčku iz koje su mnogi filozofi prebjegli u zapadne zemlje gdje su utjecali na renesansu. Johannes Gutenberg se upravo sprema testirati svoju tiskarsku prešu.

1691. Adonis je star 750 godina, Isaac Newton je objavio svoje zakone, a u Europu su upravo stigli sladoled, čaj i kava.

1941. Adonis ima 1000 godina. Drugi svjetski rat hara svijetom, dok su Grčku okupirale njemačke, talijanske i bugarske snage.

Tisućljetno drveće otkriveno je tijekom ekspedicije koju je provodio Ekološki opservatorij Navarino koji se bavi istraživanjima klimatskih promjena i njihovim utjecajem na okoliš i ljude Mediterana.

Izvor: Esciencenews.com

M.F.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni