Najstarija gradska ljekarna ponovno važan dio Noći muzeja

Najstarija gradska ljekarna ponovno važan dio Noći muzeja

Noć muzeja, manifestacija koja tradicionalno okuplja veliki broj posjetitelja u muzejima diljem Hrvatske ove se godine održava u petak 31. siječnja, pod motom “Velike obljetnice hrvatskih muzeja”, a u njoj će i ove godine sudjelovati Gradska ljekarna Zagreb.

Naime, Gradska ljekarna Zagreb slavi mali jubilej 5-godišnjeg sudjelovanja na manifestaciji Noć muzeja, prve tri godine u sklopu projekta ZGH d.o.o. na Zagrebačkom velesajmu, a već drugu godinu samostalno u svojoj najstarijoj ljekarni, tik uz Kamenita vrata.

Na prošlogodišnjoj Noći muzeja posjetiocima su bila odškrinuta i vrata mini muzeja ljekarništva u unutrašnjosti gornjogradske ljekarne. U Gradskoj ljekarni Zagreb navode kako su motivirani i ohrabreni tadašnjom velikom posjećenošću mini muzeja ljekarništva ovogodišnji postav obogatili sadržajima koji će nas vratiti 105. godina unatrag, kada je vlasništvo gornjogradske ljekarne preuzela Vjera Rojc kao prva žena u povijesti vlasništva ljekarni na našem području.

Mini muzej ljekarništva je tijekom prošlogodiošnje Noći muzeja od 18 do 01 h obišlo više od 5.000 posjetitelja.

Zbog sačuvanog originalnog inventara te smještaja tik uz Kamenita vrata ljekarna predstavlja znamenitu zagrebačku kulturnu i turističku atrakciju koja je sastavni dio turističkih obilazaka stare jezgre Zagreba.

Vše o povijesti ljekarništva u Zagrebu u Kamenitoj ulici može se saznati na: https://www.gljz.hr/o-nama/povijest-ljekarnistva-u-zagrebu (ZG-m)