Najslabiji odaziv dosad: Tko dolazi na inauguraciju buduće predsjednice?

Najslabiji odaziv dosad: Tko dolazi na inauguraciju buduće predsjednice?

Ovo je šesta inauguracija od neovisnosti, a čini se da se broj svakog puta sve više smanjuje. Najviše ih je došlo na svečanost Stjepana Mesića 2000. godine

Samo nas pet dana dijeli od inauguracije nove i prve hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a još se ne znaju točna imena s popisa uzvanika.

Nova TV otkriva da su do sad potvrđeni dolasci predsjednika Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovačke i Kosova. Dolaze i predsjednici bugarskog i poljskog parlamenta te njemačkog Bundesrata. Neke zemlje poslat će ministre, a većina svoje veleposlanike. Strani su dužnosnici do 3. veljače trebali potvrditi svoj dolazak, no službeni popis još nije dostupan javnosti.

Ovo je šesta inauguracija od neovisnosti, a čini se da se broj svakog puta sve više smanjuje. Najviše ih je došlo na svečanost Stjepana Mesića 2000. godine, njih 12, pet godina poslije njih deset, isto kao i na prisegu Ive Josipovića. Zanimljivo je da će ovo biti i prva inauguracija na kojoj će na jednom mjestu biti bivši i sadašnji predsjednik te buduća predsjednica.

Diplomat Ivica Maštruko smatra kako važnost inauguracija s godinama polako pada. “Svake godine se održava 50-ak inauguracija. To je postala uobičajena, normalna stvar na koju se više ne ide niti se tome posvećuje velika pažnja”, rekao je Maštruko za Novu TV.

Na Markov trg bit će postavljeno 600 sjedećih mjesta za uzvanike, nova predsjednica pomalo će promijeniti protokol pa će na trg doći iz drugog smjera u pratnji svoje obitelji. Dočekat će ju 150 predstavnika povijesnih postrojbi, alkari, dubrovački trombunjeri te gradska straža Bakar. Svečanost će obogatiti i ansambl LADO i nekoliko kulturno umjetničkih društava. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni