Najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj su njemački trgovački lanci

Najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj su njemački trgovački lanci

Po prvi put među dvadeset najatraktivnijih poslodavaca našla se tvrtka Rimac Automobili d.o.o. (na devetom mjestu).

U najnovijem istraživanju, dvanaestom po redu, portala Moj Posao sudjelovalo je više od 15.000 ispitanika. Prema mišljenju većine ispitanika, najpoželjniji poslodavac u 2016. godini je tvrtka dm-drogerie markt d.o.o. s visokih 12,48 posto bodova. Na drugom je mjestu Lidl Hrvatska d.o.o. k.d. s 4,23 posto, a na trećem Müller Trgovina Zagreb  d.o.o. s 2,35 posto bodova. Prvi put među dvadeset najatraktivnijih poslodavaca našle su se tvrtke Rimac Automobili d.o.o. (na devetom mjestu) i Kaufland Hrvatska k.d. (na šesnaestom mjestu).

MLADIMA su NAJPRIVLAČNIJE IT TVRTKE

Tvrtke koje su osvojile prva dva mjesta jednako su poželjne i muškarcima i ženama: dm-drogerie markt d.o.o. i Lidl Hrvatska d.o.o. k.d., dok se za muškarce na trećem mjestu nalazi INA d.d, a žene su odabrale tvrtku MÜLLER TRGOVINA ZAGREB d.o.o.

I zaposleni i nezaposleni najradije bi radili za dm-drogerie markt d.o.o., Lidl Hrvatska d.o.o. k.d. i MÜLLER TRGOVINA ZAGREB d.o.o., dok ispitanici koji se školuju na drugom mjestu poželjnosti navode tvrtku Google Hrvatska d.o.o., a na trećem Microsoft Hrvatska d.o.o.

Za ispitanike iz Zagreba i okolice u deset najpoželjnijih poslodavaca ušao je i Zagrebački holding d.o.o., dok su ispitanici iz Dalmacije na listu deset najpoželjnijih uvrstili Konzum d.d. i Ericsson Nikolu Teslu d.d. Stanovnici Istre i Kvarnera među deset najpoželjnijih poslodavaca navode i tvrtke Valamar hoteli i ljetovališta d.o.o. te Jadran Galenski Laboratorij d.d.

Za stanovnike sjeverne Hrvatske među top deset poslodavaca našla se i Podravka prehrambena industrija d.d., dok se za stanovnike središnje Hrvatske u top deset pojavljuje i Belupo d.d. Stanovnici istočne Hrvatske su među top deset poslodavaca pozicionirali i Kaufland Hrvatsku k.d.

Ispitanici kao presudni faktor atraktivnosti poslodavca navode sigurnost radnog mjesta (20 posto), zatim radnu atmosferu (18 posto), dok je na trećem mjestu važnosti prilika za napredak u struci (17 posto). Najmanje ispitanika (8 posto) kao presudan faktor atraktivnosti poslodavca navodi priliku za hijerarhijsko napredovanje, a imidž tvrtke (9 posto) i vodstvo u sektoru (9 posto) nisu se pokazali naročito bitnim faktorima.

Najviše ispitanika (35 posto) želi raditi u privatnoj tvrtki u stranom vlasništvu, a zatim za privatnu tvrtku u domaćem vlasništvu (17 posto). Na trećem mjestu poželjnosti su hrvatske institucije (16 posto) i tvrtke u državnom vlasništvu (16 posto). U stranoj instituciji želju ima raditi 13 posto  ispitanika.

S obzirom na radni status, nezaposleni ispitanici preferiraju tvrtke u hrvatskom privatnom vlasništvu(20 posto), dok bi zaposleni radije odabrali privatnu tvrtku u stranom vlasništvu (39 posto). Ispitanici koji se trenutno školuju kao svog idealnog poslodavca vide tvrtku u državnom vlasništvu (19 posto).

O promjeni poslodavca razmišlja 90 posto zaposlenih u Hrvatskoj, 60 posto o tome često razmišlja, dok 30 posto ispitanika ponekad  razmišlja o promjeni poslodavca.

(Zg magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni