Najnovija računala će raditi samo s Windowsima 10

Najnovija računala će raditi samo s Windowsima 10

Uskoro kada kupite novo računalo ono više neće podržavati operativne sustave Windows 7 ni 8. Microsoft je najavio promjenu svoje politike podrške, a nova pravila znače da će računala sa slijedećom generacijom Intelovih, AMD-ovih, i Qualcommovih procesora morati koristiti Windows 10. To ne znači da će starija računala s Windows 7 ili Windows 8 (8.1) operativnim sustavima postati neupotrebljiva, ali Microoft očito pokušava svoje korisnike na sve moguće načine »natjerati« da prijeđu na Windows 10.

Već s Intelovim procesorima šeste generacije (Skylake) kreće uvjetovana kompatibilnost s Windows 10, osim za Microsoftove poslovne korisnike kojima će se podrška za Windows 7 i 8 produljiti do srpnja 2017. godine. Intelovi procesori iz serije Kaby Lake, Qualcomm 8996 i AMD-ova Bristol Ridge generacija procesora koje se pripremaju za tržište, radit će samo s Windows 10 operativnim sustavom.

Ovakav pristup pogoduje proizvođačima procesora koji više neće morati svoja rješenja prilagođavati starijim verzijama Windowsa, a ako netko želi raditi na Windowsima, onda će Microsoft odraditi posao za njih i uvjetovati korisnicima instalaciju Windows 10 operativnog sustava. No prelazak na najnovije Windowse na starijim računalima može dovesti do nekompatibilnosti s hardverom, ali i nekim važnim programima i alatima (npr. podržava samo MS Office 2007 ili noviji uredski paket, ali ne i starije, a korisnici javljaju probleme s alatom Adobe Creative Suite CS3 i dr.). (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni